Fermierii români se uită cum trece pe lângă ei apa pentru irigații; Ungaria cumpără apă din România

Ediția de astăzi a emisiunii ”Rural” este transmisă chiar în ultima zi în care mai pot fi depuse, fără penalizare, cererile pentru plata unică la APIA. Ca de obicei, mulți au lăsat acest lucru pe ultima sută de metri, motivând fie că nu au avut toate actele de la primării, fie nu au avut timp. Așa că funcționarii de la APIA vor sta la birou până pleacă ultimul solicitant.

Între timp, până vin subvențiile de la Uniunea Europeană și de la bugetul național, în România a venit seceta, și nu oricare, pentru că vorbim de seceta pedologică. Imediat, ministrul agriculturii a promis ajutor financiar, dar după ce oficialii europeni își vor da acordul pentru despăgubiri din partea statului. În această vreme, fermierii cer în continuare refacerea sistemelor de irigații pentru că există și cerere, și potențial.

Iar când sunt și bani, totul e mai ușor, de exemplu pentru agricultorii din Ungaria, care cumpără apă din România. Astfel, peste 6.000 de hectare de terenuri agricole din Ungaria sunt irigate cu apă din râul Mureş, luată de pe teritoriul judeţului Arad. Apa este transportată pe o distanţă de 36 de kilometri până în ţara vecină, iar maghiarii plătesc 28,6 euro pentru mia de metri cubi de apă, tarif la care se adaugă o sumă plătită către Apele Române. Pe de altă parte, fermierii români stau și se uită cum trece apa pe lângă ei și nici nu îşi permit să plătească pentru irigaţii, sistemele fiind în mare parte distruse.

Acestea sunt numai câteva din informațiile de ultimă oră, pe care le vom discuta în scurt timp cu noul președinte al Federației ProAgro, Emil Florian Dumitru. Domnul Dumitru are vechime de numai o săptămână în această funcție, fiind ales la 08 iunie.

Este de menționat că Federaţia Naţională PRO AGRO, care are în prezent 17 membri, este o organizaţie profesională înfiinţată în 2011 de şi pentru producătorii din agricultură, industria alimentară şi servicii conexe din România. Conform statutului, PRO AGRO promovează, reprezintă, susţine şi apără intereselor membrilor organizaţiilor profesionale reprezentative la nivel naţional în raporturile cu instituţiile europene şi naţionale publice sau private.

RURAL - EMISIUNE 15.06.2015 by RFI Romania