Fermierii s-au săturat; nu mai vor vorbe, nu mai vor vânzarea terenurilor către străini

”La Dialogul Social va fi și Ordinul 619 privind cererea unică de plată pe 2016. În acest sens, am rămas surprinși pentru că, din discuțiile pe care le-am avut până acum cu cei de la MADR și de la APIA, modificările erau cu totul altele decât lucrarea depusă de dânșii pentru întâlnirea de mâine. Convenisem asupra unor schimbări, dar, din păcate am observat că s-a completat actul normativ cu mai nimic, ceea ce ne pune pe gânduri. În aceste condiții, nu putem să mai credem în buna-credință și seriozitatea celor care lucrează acolo. Nu este pentru prima dată – pe acest subiect am avut discuții cu ministrul agriculturii în care m-a asigurat atât personal cât și împreună cu conducerea ministerului, că se vor opera acele modificări propuse de LAPAR. Văd că nu s-a făcut nimic, nu mai știu cine are putere de decizie acolo și în sensul acesta îmi rezerv posibilitatea de a mai avea o singură discuție cu ministrul, pentru a mă edifica și eu ce s-a întâmplat. Dacă se continuă așa cum au gândit-o dânșii, cred că vom apela la altă formă de dialog decât cea pe care am avut-o până acum care nu și-a găsit efectul”, spune Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR.

El spune că dacă negocierile de la MADR nu se vor finaliza favorabil și concret în favoarea fermierilor, se va trece la acțiuni de stradă. ”Următorii pași vor fi, fără menajamente, ieșiri în stradă dar nu de ordinul a câteva mii de persoane. Vorbim despre toți cei care fac agricultură. Ei poate nu realizează cam în ce stare au adus fermierul român”, a precizat Baciu.

În acest timp, în ciuda previziunilor realizate de experții europeni, piața europeană a laptelui se află mai departe în criză. Situația nu doar că nu se ameliorează, dar ea se înrăutățește. Problemele au început atât în vestul, cât ṣi în estul Europei cu mult înainte de dispariția cotelor de lapte în 2015. Ele au început încă din 2008. Cum s-a ajuns aici ṣi care ar fi soluțiile posibile, în condițiile în care Uniunea Europeană este împinsă pe plan mondial  să renunțe la a-ṣi mai subvenționa agricultorii? Răspunsul vine de la corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan.