Finanțări pentru legumicultori

Legume

Instituțiile de credit sunt flexibile în ceea ce privește oferirea de microcredite pentru fermieri. Majoritatea împrumuturilor de valoare mică, între 3.000 și 20.000 de euro se adresează legumicultorilor. Cu toate acestea, cei care exploatează suprafețe mici de teren se confruntă cu probleme de vânzare a produselor, dar și de finanțare a producției.

Invitaţi azi la Rural: Raluca Andreica, director general Patria Credit IFN, Bianca Stefănoiu, cultivatoare de plante exotice și ornamentale, Mihaela Gherghişan, corespondent RFI la Bruxelles.

Jurnal Rural

Programul Agro IMM Invest pentru agricultură va fi modificat. Astfel, va fi acordat un grant nerambursabil de maximum 10% din valoarea creditului garantat, cu condiția încadrării în plafonul de 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul acvaculturii, 100.000 euro pentru fiecare firmă din producția primară de produse agricole și 800.000 euro pentru fiecare întreprindere din sectorul alimentar.

Granturi pentru firmele care vor accesa Agro IMM Invest
Grantul se va acorda în termen de un an. De asemenea, va fi o perioadă de grație extinsă de cel mult 24 de luni pentru creditele de investiții ale beneficiarilor eligibili. Conform proiectului, vor fi incluși în IMM Invest și producătorii de vin și bere. Autoritățile estimează că aproximativ 59.000 de firme vor beneficia de programele IMM Invest și Agro IMM Invest.

Catalog pentru semințe țărănești

Cea de-a IX-a ediţie a Catalogului de Seminţe Ţărăneşti realizat de Asociația Eco Ruralis cuprinde 100 de varietăţi din 47 de specii de legume, plante aromatice și medicinale. Catalogul va fi disponibil, în acest an, pentru micii fermieri şi grădinari din România şi Republica Moldova.

„Castraveţi, ardei, dovleci şi dovlecei, tomate de toate culorile şi mărimile, sfeclă, vinete, busuioc, gălbenele şi crăiţe sunt câteva dintre cele 47 de specii şi peste 100 de varietăţi de legume și plante prezentate anul acesta", se arată într-un comunicat al asociaţiei. Noul Catalog Eco Ruralis de Seminţe Ţărăneşti 2021 cuprinde descrierile tuturor varietăţilor, însoţite de fotografii, precum şi de cunoştinţe şi practici agroecologice despre semănarea, cultivarea, recoltarea şi depozitarea seminţelor şi o listă cu posibile asocieri benefice între plante, de utilizat în grădină.

Dosare fictive în programul „Tomata”

Programul „Tomata” nu a fost un succes, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul dezbaterii bugetului din Comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament. Potrivit acestuia, la un simplu control într-un județ s-au găsit 410 dosare fictive pentru care s-au luat câte 3.000 euro. Ministrul a precizat că dorește să schimbe programul în „legume în spații protejate”.

În Franța, negocieri între rețelele de magazine și producătorii locali 

Negocierile anuale dintre supermarketurile franceze și furnizorii locali s-au încheiat oficial, dar „războiul prețurilor” este departe de a se fi terminat, conform Euractiv. După trei luni de negocieri tensionate, nu s-a ajuns la o înțelegere în cazul unor contracte, iar acum mediatorii au un termen de 15 zile pentru a încerca să rezolve conflictele. Negocierea anuală a prețurilor de cumpărare între supermarketuri și fermierii care le furnizează produse alimentare a fost o problemă încă din anul 2008, atunci când actualul mecanism de negociere a devenit obligatoriu.
Sindicatele fermierilor din Franța și uniunea tinerilor fermieri au denunțat luna trecută „presiunile asupra prețurilor făcute de marile magazine”. Potrivit unei declarații comune publicate de cele două organizații, criza de sănătate a dus la creșterea semnificativă a prețurilor pentru o serie de materii prime. Reprezentanții supermarketurilor, la rândul lor, au contestat faptul că prețul cerealelor are un impact major asupra costului hranei pentru animale.

Vă prezentăm în continuare câteva știri europene pe scurt.

În Italia, într-unul din primele sale discursuri publice, noul ministru pentru tranziția ecologică a declarat că proteinele animale consumate ar trebui să fie reduse și înlocuite cu alternative pe bază de plante. El a subliniat că producția de proteine animale necesită de șase ori mai multă apă față de aceeași cantitate de proteine vegetale și că producția intensivă de carne se află la originea a 20% din emisiile globale de dioxid de carbon. Declarațiile ministrului au fost urmate de critici dure din partea producătorilor de carne, care au considerat că este vorba despre o „supraestimare a emisiilor de gaze care schimbă clima din producția intensivă de carne”. 

În Ucraina, autoritățile intenționează să introducă în legislația națională reglementările Uniunii Europene privind bunăstarea animalelor. Reglementările vor viza creșterea animalelor, transportul și sacrificarea, informează Asociația națională poloneză a producătorilor de păsări și furaje, citată de Euractiv. Asociația poloneză monitorizează eforturile Ucrainei de a introduce condiții echivalente cu standardele europene pentru producția animală. Noile reglementări se vor aplica tuturor speciilor de animale, cu cerințe suplimentare stabilite pentru păsările de curte.