AcasăEmisiunePromovarea produselor alimentare româneşti

Promovarea produselor alimentare româneşti

Promovarea produselor alimentare româneşti are nevoie de mai mulţi bani, europeni sau de la bugetul naţional, strategie şi scheme de calitate.

Invitaţi: Ştefan Pădure, preşedinte al Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc, Mihaela Gherghişan, corespondent RFI la Bruxelles.

Jurnal Rural

Aproximativ 622.000 de fermieri din sectorul vegetal și animal vor beneficia, anul acesta, de cel puțin un sprijin prin Ajutoarele Naţionale Tranzitorii, potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. La începutul săptămânii trecute, Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat autorizarea la plată a Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii (ANT) în sectoarele vegetal şi zootehnic, speciile ovine, caprine și bovine, pentru anul de cerere 2020.

43,9 milioane de euro se vor duce către producătorii agricoli din sectorul vegetal (pentru culturile amplasate pe teren arabil, pentru in și cânepă, pentru tutun, hamei și sfeclă de zahăr) și peste 21 de milioane de euro în sectorul zootehnic.

Discuții cu Bruxelles-ul pentru proiectele de irigații

Proiectele incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în ceea ce privește dezvoltarea irigaţiilor, în valoare de 2,5 miliarde de euro, vor fi susţinute în continuare, pentru că se pliază foarte bine pe cerinţele Comisiei Europene, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, potrivit Agerpres.

Declarația ministrului agriculturii a avut loc după ce Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, anunțase că între Executivul de la București și cel european există opinii diferite cu privire la sistemul de irigaţii, în legătură cu impactul asupra mediului.

„Suntem într-un contact permanent atât cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, dar şi cu Comisia Europeană. Ne susţinem proiectele, preluăm observaţiile, aducem precizări”, a spus Oros, conform sursei citate. Cele 2,5 miliarde de euro alocate sistemului de gestionare a apei vor fi utilizate pentru reparaţii şi reabilitarea infrastructurii de irigaţii, pentru lucrări de desecare-drenaj, prevenirea eroziunii solului şi a deşertificării, a subliniat ministrul agriculturii.

 

Cașcavalul de Săveni, al optulea produs românesc protejat la nivel european

„Cașcavalul de Săveni” devine protejat şi recunoscut la nivelul Uniunii Europene, a anunțat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale după înregistrarea acestuia ca produs de Indicație Geografică Protejată. Cașcavalul se obține din laptele de vacă crud provenit de la animale din zona Săveni, județul Botoșani. Acesta este al optulea produs românesc înregistrat pe sisteme de calitate europene. Alte trei produse alimentare se află în analiză la Comisia Europeană: două pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată – „Salata cu icre de știucă de Tulcea” și „Plăcinta dobrogeană” – și unul pentru dobândirea protecției europene Specialitate Tradițională Garantată – Salata tradițională cu icre de crap.

 

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare