Nu trebuia să se atingă nimeni de Dezvoltarea Rurală (Valeriu Tabără)

Dezvoltarea Rurală

Propunerea Comisiei Europene privind noua structură financiară a viitoarei Politici Agricole Comune nu este cea mai potrivită pentru că ia bani exact de unde este mai mare nevoie. Declarația este a lui Valeriu Tabără, președinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, fost ministru al agriculturii.

Ideea comisarului Phil Hogan, de simplificare a noii PAC, înseamnă la prima vedere și la un simplu calcul o reducere importantă a fondurilor pentru fermierii europeni. Astfel, Comisia Europeană anunță că scade bugetul pentru agricultură cu peste 10% în viitorul exercițiu financiar. Comisia promite în schimb o simplificare a Politicii Agricole Comune și mai multă flexibilitate în acordarea fondurilor în perioada de programare 2021-2027. Astfel, bugetul alocat PAC pentru viitorul cadru financiar multianual ar urma să fie de 365 miliarde de euro (28,5% din bugetul total al UE pentru perioada 2021-2027). La ora actuală, banii sunt sensibil mai mulți, procentul alocat agriculturii fiind de peste 37% din buget.

Din cele 365 miliarde de euro, 265,2 miliarde vor fi utilizate pentru plățile directe către fermieri, 20 de miliarde sunt alocate pentru măsuri de piață, iar 78,8 miliarde de euro sunt destinate dezvoltării rurale. În plus, spune Comisia, din fondurile alocate programului de cercetare Horizon, 10 miliarde de euro vor fi destinate inovării în domeniul alimentelor, agriculturii, dezvoltării rurale și bio-economiei. Executivul Uniunii pune mai mult accent pe protecția mediului și vrea să acorde statelor membre mai multă flexibilitate în distribuirea fondurilor.     Comisarul Hogan a anunțat că 40% din PAC va contribui la acțiuni climatice, o dublare față de actualul CFM. Comisarul a explicat că plățile către fermieri vor fi condiționate de cerințe mai stricte privind mediul. Propunerile prezentate de Comisie acordă statelor membre mai multă flexibilitate și responsabilitate în alegerea modului și a domeniilor în care să investească fondurile care le revin, pentru a avea un sector agricol inteligent, rezilient, sustenabil și competitiv, asigurând, totodată, un sprijin echitabil și mai bine direcționat pentru venitul fermierilor.

Comisarul Hogan a mai spus că plățile către marii fermieri vor fi reduse începând de la 60.000 de euro și plafonate la 100.000 de euro per fermă. Totuși, plafonul a fost majorat față de o propunere anterioarăa Comisiei, când limita maximă era stabilită la 60.000 de euro. Plafonarea este însă contestată, inclusiv de România, și este de așteptat să urmeze negocieri grele asupra bugetului pentru agricultură, mai ales că multe state au contestat reducerea fondurilor alocate PAC.

Dezbatem viitorul fermierilor români din această perspectivă cu corespondentul RFI la Bruxelles Mihaela Gherghișan și cu președintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, fostul ministru al agriculturii Valeriu Tabără.