Regiunea Bruxelles Capitale cheamă în justiție Comisia Europeană pentru că a prelungit folosirea substanței glifosat fără a fi luat în considerare așa numitul ”principiu de precauție”.
În acest fel, glifosatul devine un subiect politic în spațiul comunitar, pentru că săptămâna aceasta și Parlamentul European atacă, este adevărat că doar verbal, și el Comisia, pentru mai multe afaceri, între care acest erbicid.
Îm România a fost înființată Uniunea Națională a Cooperativelor Agricole de Producție Integrată, care adună deja afaceri în valoare de 40 milioane de euro, din cele mai importante ramuri din agricultură. În acest fel, fermierii români au o noua oportunitate de a-și valorifica produsele agricole și pot avea pentru prima oară acces la un sistem integrat de procesare a legumelor, fructelor, laptelui și cărnii.
În plus, fermierii care aderă la această structură asociativă vor avea parte și de reprezentare în fața instituțiilor statului, consiliere pentru atragerea de fonduri europene sau cursuri de formare profesională. Uniunea de cooperative va propune modificări legislative și anunță că va iniția diferite propuneri de siguranță alimentară. De asemenea, noua organizație anunță că va promova și încuraja asocierea producătorilor locali sau naționali în cooperative.
Discutăm inițiativa, și din perspectiva aducerii de plus-valoare, adică a industriei prelucrătoare, cu Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară.
În 16 martie începe a 18-a ediţie a Târgului Naţional al Mierii, pe platfoma Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură, București. Târgul Naţional al Mierii, ediţia de primăvară – care se va desfăşura în acest an în perioada 16 – 18 martie 2018 reprezintă cel mai important eveniment de profil din capitală şi este deja un eveniment tradiţional care se bucură de o foarte bună participare atât din partea consumatorilor de produse apicole cât și din partea apicultorilor ca participanţi sau expozanţi, a procesatorilor din domeniul apicol precum şi a reprezentanţilor din cadrul asociaţiilor apicole.
Prin organizarea acestui târg ne dorim ca de fiecare dată să creştem cât mai mult interesul pentru albină, apicultură şi produsele stupului dată fiind importanţa acestui sector pentru agricultură, mediu, sănătate şi o alimentaţie echilibrată. Discutăm despre problemele din apicultură cu Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine.
Jurnal Rural
Crescătorii români de albine pot obține fonduri nerambursabile prin două linii de finanțare din Programul Național de Dezvoltare Rurală, informează Agenția pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.
AFIR spune că a încheiat peste 2.100 de contracte de finanțare care au ca obiect investiții apicole. Valoarea totală a contractelor de finanțare este de 47,86 milioane de euro. Până în prezent, AFIR a efectuat plăți de 35,5 milioane de euro beneficiarilor proiectelor din apicultură.
Astfel, cele mai multe investiții apicole au fost finanțate prin intermediul submăsurii 6.3 (Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici), pentru care AFIR a semnat 1.502 decizii de finanțare în valoare de 22,5 milioane de euro. De asemenea, prin submăsura 6.1 (Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri), AFIR a încheiat 600 de contracte de finanțare cu o valoare de peste 24 de milioane de euro. Restul proiectelor au fost contractate prin intermediul submăsurilor 4.1 (Investiții în exploatații agricole) și 4.2 (Sprijin pentru investiții în prelucrarea, comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse agricole) cu o valoare cumulată de aproximativ 1,3 milioane de euro.
Separat, există un Program tematic pentru acest sector, Programul Național Apicol.
Amenzi mărite pentru aruncarea ilegală a gunoiului
Persoanele fizice și juridice care depozitează gunoiul și deșeurile ilegal și nu curăță terenurile pe care acestea au fost stocate riscă să le fie confiscate mașinile de transport, arată un proiect legislativ. Documentul a fost respins de Senat, însă decizia finală va fi luată de Camera Deputaților, după finalizarea procesului de dezbatere publică. Conform amendamentelor, doar firmele autorizate ar avea dreptul de a colecta și transporta deșeuri.
În această categorie intră și deșeurile rezultate din agricultură, fie că este vorba despre resturi vegetale sau chimice. Unii parlamentari susțin că amenzile actuale sunt prea mici, în condițiile în care multe firme încă își depozitează deșeurile ilegal, uneori pe terenuri de importanță pentru ecosistem.
În prezent, amenzile pentru depozitarea ilegală a deșeurilor pleacă de la 1.000 de lei și pot ajunge până la 3.000 de lei. Dacă această propunere legislativa va fi aprobată, amenzile s-ar putea tripla, ajungând la 9.000 de lei. În plus, în proiectul legislativ se propun încă două sancțiuni, și anume sancțiunea complementară de ridicare a deșeurilor abandonate și curățarea terenului, precum și eliminarea acestora conform legislației in vigoare, dar și confiscarea mijlocului de transport, dacă acesta are o masă mai mare de 3,5 tone.
Puțini au trecut pe la APIA
În campania de primire a cererilor unice de plată în anul 2018 au fost depuse până acum aproape 80.000 de cereri, pentru o suprafaţă de 221.000 hectare, anunță Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Cererile se depun în intervalul 1 martie – 15 mai 2018 la Centrele judeţene sau locale ale APIA.
Fermierii vor depune o singură cerere unică de plată, chiar dacă aceştia deţin suprafeţe de teren în localităţi sau judeţe diferite. În cazul fermierilor care solicită plata pentru o suprafaţă mai mare de 50 de hectare de teren agricol, cererile se depun la centrele județene ale APIA. Fermierii cu o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 de hectare teren agricol depun documentele la centrele locale.
”Cooperativizarea” nu mai sperie…
A fost înființată Uniunea Națională a Cooperativelor Agricole de Producție Integrată, care adună deja afaceri în valoare de 40 milioane de euro, din cele mai importante ramuri din agricultură. În acest fel, fermierii români au o noua oportunitate de a-și valorifica produsele agricole și pot avea pentru prima oară acces la un sistem integrat de procesare a legumelor, fructelor, laptelui și cărnii.
În plus, fermierii care aderă la această structură asociativă vor avea parte și de reprezentare în fața instituțiilor statului, consiliere pentru atragerea de fonduri europene sau cursuri de formare profesională. Uniunea de cooperative va propune modificări legislative și anunță că va iniția diferite propuneri de siguranță alimentară. De asemenea, noua organizație anunță că va promova și încuraja asocierea producătorilor locali sau naționali în cooperative.