În 25 octombrie, Comisia Europeană urmează să decidă, prin vot al delegaților din statele comunitare, reautorizarea sau nu a folosirii Glifosatului în următorii 10 ani. În caz de interzicere, fermierii români spun că dau în judecată Comisia.
Franța și Italia și-au exprimat deja intenția de a vota împotriva propunerii Comisiei privind glifosatul. Alte state, cum ar fi Grecia, Germania, Irlanda și Portugalia nu au luat încă o decizie, în timp ce Regatul Unit, Olanda, Spania, Danemarca, Suedia, Estonia, Bulgaria și Letonia au declarat că intenționează să sprijine reînnoirea utilizării glifosatului.
Recent, președintele francez Emmanuel Macron spunea că Franța va ajuta fermierii să renunțe la folosirea glifosatului prin finanțarea cercetării alternativelor la această substanță chimică.
Fermierii din România, la fel ca și cei din statele central și est-europene, spun că deocamdată substanța nu poate fi înlocuită pentru că nu există alternativă. Discutăm acest subiect cu președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.
De asemenea, în emisiunea de astăzi aflăm povestea unui tânăr fermier, care, și cu fonduri europene, a pus pe picioare o afacere în legumicultură – cea mai mare seră de sticlă din România. Silvia Răileanu are 35 de ani a pus la un loc banii familiei și cei veniți, perin AFIR, de la Uniunea Europeană și vrea să producă roșii. Valoarea totală a proiectului este de peste 2,4 milioane de euro.
Și tot în emisiunea de azi discutăm despre o lege mai veche, prin care tinerii pot lua teren de stat, prin Agenția Domeniilor Statului, pentru a începe o afacere la țară. Detalii aflăm de la Alexandru Țachianu, director general al ADS.