Folosirea neonicotinoidelor este obiect de dispută între fermieri şi apicultori. Soluţia problemei este utilizarea unor substanţe de calitate, al căror preţ să fie parţial subvenţionat din bugetul de stat, cred reprezentanţii apicultorilor.
Invitat: Marian Pătraşcu, preşedintele filialei București – Ilfov a Asociaţiei Apicultorilor din România şi fondator Patrula Apicola Urbana.
Jurnal Rural
Recensământul General Agricol, runda 2020, se va desfăşura în perioada 10 mai – 31 iulie 2021, cu scopul de a colecta, prelucra şi disemina datele privind structura exploataţiilor agricole din România, principiul de bază fiind utilizarea terenurilor şi deţinerea animalelor. Datele şi informaţiile vor fi colectate de la utilizatorii suprafeţelor agricole şi/sau deţinătorii de efective de animale.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, informaţiile vor permite urmărirea şi analizarea unor indicatori statistici care măsoară impactul agriculturii asupra mediului. Astfel, se vor putea realiza studii și analize la zi cu privire la politica agricolă comună, politica de dezvoltare rurală, politicile de mediu şi aşa-numitul Acord verde european.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii arată că Recensământul General Agricol 2020 va evidenţia schimbările intervenite de la Recensământul General Agricol 2010, referitoare la caracteristicile structurale ale exploataţiilor agricole, în ceea ce priveşte situaţia suprafeţelor agricole utilizate, a suprafeţelor aflate sub restricţii de mediu, a efectivelor de animale şi a adăposturilor pentru animale, a persoanelor care lucrează în agricultură și măsurilor de dezvoltare rurală.
Măsuri pentru combaterea gripei aviare
Au fost luate măsuri la nivel național pentru a preveni răspândirea virusului gripei aviare, după confirmarea acestuia la o fermă de păsări din județul Mureș, a anunțat Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Astfel, a fost suspendat comerțul ambulant cu păsări, dar și activitățile comerciale cu păsări vii prin intermediari. Comercializarea va fi făcută doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată. Un focar de gripă aviară a fost confirmat la o fermă cu 180.000 de păsări din Ungheni, județul Mureș, toate urmând a fi sacrificate. ANSVSA a dispus mai multe măsuri de protecție, inclusiv controale la toate fermele de păsări din țară.
Romsilva vrea să treacă la licitații online
Romsilva a inițiat o consultare a pieței IT pentru a obține informațiile necesare achiziționării unei aplicații software care să permită regiei autonome să organizeze licitații online pentru vânzarea de masă lemnoasă și lemn fasonat. Motivul acestui demers este legat de restricțiile impuse de pandemia de coronavirus. În prezent, regia organizează licitații cu strigare, în plic închis și mixte. Potrivit datelor Romsilva, numărul licitațiilor a fost estimat la 1.300 pe an, cu cel mult 3.500 de participanți.
Vă prezentăm, în continuare, câteva știri europene:
La Bruxelles, Parlamentul European a prezentat o nouă propunere menită să facă legătura între plățile din cadrul politicii agricole comune și condițiile de muncă, în încercarea de a ajunge la un compromis cu privire la ceea ce a devenit un punct controversat în negocierile noii politici agricole comune.
La Berlin, ministrul german al agriculturii a propus ca produsele care conțin ouă să aibă înscrise pe etichetă informații referitoare la modul de creștere a găinilor. Dar mulți dintre miniștrii europeni ai agriculturii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la birocrația pe care aceasta metodă de etichetare ar putea să o implice.
Directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului a declarat că dorește să aibă o negociere pe tema subvențiilor acordate de către China activităților industriale, dar și asupra ajutorului de stat acordat agricultorilor.
În Spania, rata șomajului în agricultură a crescut cu 1,7% în primul trimestru al anului comparativ cu trimestrul precedent, ajungând la aproximativ 187.000 de persoane, conform Studiului Forței de Muncă (APE)
În Franța, se desfășoară Festivalul anual al agriculturii urbane. La ediția din acest an, au loc evenimente organizate la diferite date, în toată țara, până la începutul lunii iulie. Festivalul oferă publicului posibilitatea să descopere ferme urbane și proiecte de ecologizare a orașelor sau cartierelor.