În curând, gratis, semințe din soiuri tradiționale românești

Cei care doresc să își cultive singuri legume cu același gust ca odinioară pot primi semințe gratuite din cele mai cunoscute soiuri țărănești, și asta nu peste mult timp. Asociația Eco Ruralis România va lansa Catalogul de Semințe Țărănești cu soiuri tradiționale românești, data anunțată pentru eveniment fiind 1 martie, dată de la care se pot face și comenzi, în limita stocului disponibil de semințe.

Ca în fiecare an, semințele vor fi distribuite gratuit pe bază de comandă prin formular online, e-mail sau telefon, scrie pe site-ul www.ecoruralis.ro, acolo unde va fi postat și Catalogul și detalii despre cum puteți comanda semințele din soiuri tradiționale românești.

Pentru a afla mai multe despre această inițiativă am stat de vorbă cu Raluca Dan, reprezentanta asociației EcoRuralis.

Tot în emisiunea Rural de astăzi discutăm despre un protest al fermierilor membri ai Consiliului European al Laptelui, care au pulverizat lapte praf pe clădirile Consiliului European de la Bruxelles, pentru a cere înfiinţarea unui sistem permanant de criză care să prevină apariţia susplusului de lapte praf pe piaţă.

Protestul lor coincide cu reuniunea lunară a miniştrilor Agriculturii din Uniunea Europeană care are loc în capitala belgiană.

Cei aproximativ 60 de manifestanţi, veniţi din ţări precum Belgia, Franţa şi Germania, contestau o decizie a Comisiei Europene, din noiembrie 2016, de a readuce treptat pe piaţă stocurile de lapte praf care fuseseră retrase pentru stabilizarea preţurilor, respectiv 6% din cele 355.000 de tone retrase. Acest lucru nu s-a întâmplat însă pentru că preţurile oferite la licitaţiile organizate au fost sub nivelul minim admis.

Potrivit Consiliului European al Laptelui, piaţa lactatelor este încă în criză şi, chiar dacă reducerile voluntare de producţie au dus la o creştere a preţurilor, vânzarea de lapte praf din stocurile de intervenţie ale UE exercită încă o dată presiuni asupra pieţei.