Grupurile de Acțiune Locală – la ce folosesc și cum aduc bani europeni la sate

În ediția de astăzi a emisiunii ”Rural” abordăm Grupurile de Acțiune Locală, inițiative care se încadrează în Programul Național de Dezvoltare Rurală și care pot aduce miliarde de euro în satele românești. După scopul declarat și anunțurile oficiale, PNDR 2014 – 2020 va ajuta în mod prioritar fermele medii ce vor să se dezvolte în următorii ani.

Pe lângă reducerea birocraţiei, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 vine cu multe măsuri noi ce încurajează fermierii mici şi mijlocii să se organizeze în asociaţii care să investească în lanţuri de aprovizionare.

O noutate este ideea de fermier activ. Orice fermier care va primi subvenţii în valoare de peste 5.000 de euro va trebui să facă dovada că este agricultor activ prin două moduri. În primul rând, prin documente care să ateste că veniturile din agricultură reprezintă mai mult de o treime din veniturile sale totale, sau că valoarea subvenţiei pe care trebuie să o primească este mai mare de 5% din totalul veniturilor sale. Iar în al doilea rând, prin acte care să demonstreze că deţine o formă de organizare, de exemplu PFA.

Despre cum funcționează un Grup de Acțiune Locală am aflat mergând în comuna Tinca, din județul Bihor. Am fost la Asociația Grupul de Acțiune Locală ”EuroCrișana”, care cuprinde 8 comune cu 29 de sate. Cei cu care am vorbit mi-au spus că deocamdată au în derulare câteva proiecte, nu prea multe însă, pentru că asociația e tânără. Cele mai multe proiecte sunt cuprinse în măsura europeană 112 – cea care sprijină instalarea tinerilor fermieri la țară, proiecte care permit primirea de sume nerambursabile, din bani comunitari, de 40.000 sau chiar 60.000 de euro. GAL ”EuroCrișana” a depusa 10 astfel de proiecte; unul a fost retras, dar au rămas 9, care au primit finanțare nerambursabilă de peste 330.000 de euro. Plecând de la acest lucru, am întrebat-o pe Anca Nan, manager de proiect, ce e de fapt GAL”EuroCrișana”

Din Bihor trecem munții spre Bucovina, unde găsim o mulțime de astfel de inițiative. Una dintre ele este Asociaţia ”Grupul de Acţiune Local” - Bazinul Dornelor, care reunește 12 comune – 11 din Suceava și una din Harghita. Președinte este Vasile Cozan, primarul comunei sucevene Panaci.

Aflăm de la corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan, că au fost deblocate 39 de milioane de euro pentru promovarea produselor agricole, iar Comisia Europeană a adoptat o nouă politică de promovare a produselor. Acest lucru se încadrează direct la capitolul dezvoltare rurală. Sunt încurajate exporturile, astfel încât să fie create noi locuri de muncă.

RURAL - EMISIUNE 17.11.2014 by RFI Romania