Gustul alimentelor: ce pot face consumatorii, ce pot face producătorii

Pizza - Maksim Goncharenok / Pexels

Uniformizarea gusturilor consumatorilor este un pericol pentru economia locală. Diversitatea produselor alimentare, utilizarea schemelor de calitate europene sunt soluții pentru ca patrimoniul culinar să fie păstrat.

Invitati la Rural: Marian Timofti, președintele Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați, Tiberiu Cazacioc, specialist scheme de calitate, Carmen Gavrilescu, președintele Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu.

Jurnal rural european

  • Promisiuni de creștere a sprijinului pentru fermierii din țările aflate în prima linie a culoarelor de solidaritate;
  • Fermierii bulgari primesc compensații pentru creșterea prețurilor inputurilor;
  • Relansarea Acordului comercial UE-Mercosur reaprinde controversele în Uniunea Europeană;
  • Fraudă cu miere importată în special din China, Turcia și Regatul Unit.

Promisiuni de creștere a sprijinului pentru fermierii din țările aflate în prima linie a culoarelor de solidaritate

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și-a exprimat disponibilitatea de a reevalua ajutorul acordat fermierilor din statele aflate în vecinătatea Ucrainei, care sprijină efortul pentru vânzarea cerealelor ucrainene, susținând coridoarele de solidaritate. La conferința din data de 23 martie, von der Leyen a declarat: „Aceste țări din prima linie care ajută cel mai mult funcționarea culoarelor de solidaritate nu trebuie să fie dezavantajate. Ca prim pas, am mobilizat peste 56 de milioane de euro din rezerva agricolă de urgență. Dar nu este suficient. Acest lucru a devenit foarte clar în această seară. Prin urmare, sunt recunoscătoare României care a făcut o moțiune și a solicitat să analizăm creșterea acestei sume pentru fermierii din statele aflate în prima linie". Declarația a avut loc după reuniunea Consiliului European, unde, în contextul discuțiilor privind sprijinul acordat Ucrainei de către România, președintele Klaus Iohannis a solicitat Comisiei Europene să reevalueze nivelul ajutorului financiar acordat fermierilor români. Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat că executivul european urmează să reanalizeze sprijinul oferit României, anunță un comunicat al președinției române.

Problema a fost discutată și la reuniunea Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European, din data de 23 martie, la care a participat și comisarul pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski. Președintele Comisiei AGRI, Norbert Lins, a subliniat, cu această ocazie, că sumele eliberate din fondul de criză sunt insuficiente, adăugând că „dacă vom avea în continuare un Acord privind coridoarele de solidaritate, va trebui să ne asigurăm că cerealele ajung la destinație".

Comisia Europeană a comunicat oficial, săptămâna trecută, propunerea sa privind despăgubirile acordate fermierilor din trei state membre și cuantumul acestora, astfel: 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 milioane de euro Bulgariei și 10,05 milioane de euro României, cu posibilitatea de a completa acest sprijin cu fonduri naționale, în proporție de până la 100%.

După discuțiile cu statele membre, propunerile Comisiei vor fi supuse la vot în cadrul reuniunii comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole, programată să aibă loc în data 30 martie.

 

Fermierii bulgari primesc compensații pentru creșterea prețurilor inputurilor

Fermierii bulgari vor primi 109 milioane de euro de la statul bulgar, pentru acoperirea unei părți a costurilor de producție suplimentare cauzate de creșterea prețurilor inputurilor, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Sprijinul va lua forma subvențiilor directe și se acordă în cadrul unei scheme de ajutor de stat aprobată, săptămâna trecută, de executivul european. Ajutorul se adresează microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii active. Fermierii eligibili pot accesa până la 250.000 de euro fiecare, până la 31 decembrie 2023, informează Comisia Europeană.

 

Relansarea Acordului comercial UE-Mercosur reaprinde controversele în Uniunea Europeană

Austria se opune ferm acordului încheiat în anul 2019 între Uniunea Europeană și blocul comercial sud-american, Mercosur, și solicită Comisiei să aducă corecții pentru a menține competitivitatea produselor agricole europene pe piața comună. Într-o notă transmisă Consiliului miniștrilor agriculturii, reunit săptămâna trecută la Bruxelles, delegația austriacă a expus implicațiile acordului asupra afacerilor agricole din spațiul comun și a solicitat reanalizarea acestuia și includerea unor principii de reciprocitate privind exigențele de producție, pentru a crea condiții de concurență echitabile pe piața Uniunii Europene. Franța propune, de asemenea, introducerea unor „clauze în oglindă" care să asigure importuri de mărfuri sud-americane produse în aceleași condiții cu cele din Uniunea Europeană, unde standardele de mediu, de bunăstare a animalelor și sociale sunt ridicate, iar eforturile fermierilor europeni se intensifică, pentru a fi în acord cu agenda Pactului Verde european.

În timp ce mai multe state membre împărtășesc preocupările Austriei, Germania cere progrese rapide pentru finalizarea acordului, potrivit unei știri publicată, recent, de platforma online euractiv.com. Oficialii germani afirmă că impactul este minim, întrucât actualul proiect stabilește cote stricte pentru importurile de produse agricole, și că durabilitatea sectorului agricol global se poate obține prin cooperare.

Acordul dintre Uniunea Europeană și statele blocului comercial Mercosur - Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay – a fost semnat în anul 2019, a stagnat o vreme din cauza unor adversități între țările cheie ale UE și regimul Bolsonaro din Brazilia, iar discuțiile au fost reluate, recent, după schimbarea de guvern din statul latino-american. Până la sfârșitul acestui an, Comisia Europeană și-a propus să încheie negocierile pentru un act adițional la acordul inițial, însă modificările sunt limitate și nu răspund solicitărilor formulate de critici, potrivit sursei citate. Pentru a deveni operațional, acordul va trebui ratificat de parlamentele statelor membre.

 

Fraudă cu miere importată în special din China, Turcia și Regatul Unit

O amplă acțiune de control coordonată de executivul european, la care au participat autoritățile naționale din 16 state membre, la care s-au adăugat cele din Norvegia și Elveția și organisme de control europene, a dezvăluit fraude masive în comerțul cu miere importată, în special, din China, Turcia și Regatul Unit. Raportul publicat de Comisia Europeană joi, 23 martie, arată că aproape jumătate din loturile testate de miere importată din țări terțe este amestecată cu siropuri de zahăr fabricate din orez, grâu sau sfeclă de zahăr.

Anchetatorii au descoperit că sunt utilizați aditivi și coloranți pentru a ascunde adevărata sursă de producere a mierii și a tăinui originea geografică reală, prin falsificarea informațiilor de trasabilitate.

Comisia suspectează că o mare parte din mierea importată din țări terțe, prezentă pe piața Uniunii Europene, este contrafăcută și încă nedetectată și invită statele membre să intensifice controalele și să își adapteze tehnicile de investigare.

Deși falsificarea mierii poate să nu reprezinte o amenințare directă la adresa sănătății publice, aceasta rămâne o practică neloială atât pentru producătorii onești de miere, cât și pentru consumatori, se arată în comunicatul transmis de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC).

40% din mierea consumată în Uniunea Europeană provine din import, piața comună fiind a doua cea mai mare importatoare de miere după Statele Unite ale Americii.

 

Pentru a urmări toate emisiunile, dezbaterile şi interviurile din programul Rural, vă invităm să vă abonaţi la canalul de YouTube al RFI Romania (click şi pe clopoţel pentru notificări). Dacă vreți să fiți la curent cu cele mai noi știri din domeniul agriculturii, urmăriți-ne și pe Instagram! Rămâneți conectați cu noi pe pagina de Facebook pentru a descoperi și discuta despre cele mai noi reglementări europene, informații despre PAC, fonduri europene și pentru a vedea interviuri și reportaje cu agricultori și experți din domeniul agricol!