Industria berii, provocări europene și realizări locale

Parlamentul European și-a decis poziția fata de politica agricolă comuna (PAC) prin votul de săptămâna trecută. Acum, vor urma negocieri între Parlament și Comisia Europeană, iar fermierii europeni au puncte de vedere destul de diferite față de noua PAC. Peste prevederile PAC se vor suprapune și schimbările aduse de Pactul Verde. Industria berii, care are deja o prezență solidă in România, privește cu atenție condițiile de mediu care se vor impune prin noile politici europene. De asemenea, industria berii din România își propune sa integreze cât mai mult din Ingredientele locale in producția autohtonă.

Invitaţi: Julia Leferman, director general Asociația Berarii României, Mihaela Ghergişan, corespondent RFI la Bruxelles.

Jurnal Rural

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat într-o conferință de presă susținută la sfârșitul săptămânii trecute că fermierii care au producții agricole bio vor beneficia, prin Planul Național Strategic, de un sprijin total de 550 de milioane de euro, în perioada 2021-2027.

„Doar 2,43% din suprafața terenurilor din România se lucrează ca agricultură ecologică, media europeană fiind de 7%. 33% din suprafață este cultivată cu cereale și 24% din totalul suprafeței este reprezentată de pășuni”, a declarat Adrian Oros, reliefând situația actuală a agriculturii bio din România.

„Pentru această agricultură ecologică, în viitorul Program Național Strategic am dedicat 550 de milioane de euro. Dorim ca suprafața cultivată în sistem ecologic să ajungă, în această perioadă, la 15%-20% din totalul suprafeței agricole. Cu siguranță că produsele ecologice vor fi mai scumpe, dar ele vor fi și sunt mult mai sănătoase”, a mai spus Adrian Oros.

APIA a plătit renta viageră cuvenită rentierilor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că a finalizat plata tuturor sumelor cuvenite pentru renta viageră agricolă aferentă anului 2019, suma totală plătită fiind de 46,75 de milioane de lei. Viza anuală a carnetelor de rentier pentru anul 2019 a fost obținută de către rentieri exclusiv prin mijloace electronice, urmare a restricțiilor impuse în acest an, cauzate de pandemia COVID 19, scrie News.ro.

Fonduri mai mari pentru investiții în agricultură

Guvernul României a acceptat alocarea a 7,25 de miliarde de euro pentru agricultură, a anunțat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros. „Guvernul României a fost de acord ca 7,25 de miliarde de euro să fie destinaţi agriculturii, având două proiecte foarte mari. Un proiect privind infrastructura de gestionare a apei, de 6,5 miliarde de euro, şi un proiect privind o reţea naţională de colectare, depozitare şi distribuţie a produselor româneşti, un proiect care va fi finanţat cu 750 de milioane de euro”, a spus Adrian Oros, citat de Agerpres.

Pesta porcină africană în România, date la zi

În România, la sfârșitul lunii octombrie, erau active un număr de 529 de focare de pestă porcină africană. În intervalul 15 octombrie – 21 octombrie au fost înregistrate 24 de focare noi.

De la prima semnalare a prezenței virusului pestei porcine africane în România, în data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost diagnosticate aproximativ 3.900 cazuri la mistreți în 38 de județe ale țării. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin doi ani de la apariția lor.

Din anchetele epidemiologice rezultă că principalele cauze care au condus la extinderea focarelor de pestă porcină africană sunt următoarele:

- numărul mare de mistreți din unele fonduri de vânătoare;

- nerealizarea cerinței de a se vâna întreg efectivul de mistreți în zonele infectate conform actelor normative;

- vânzarea sau cumpărarea porcinelor domestice fără documente sanitar-veterinare care să ateste situația de sănătate a animalelor comercializate.

 

Iată și o serie de informații europene pe scurt:

În Bulgaria, majoritatea fermelor comerciale afectate de gripa porcină africană au fost repopulate, încurajate de cererea consumatorilor și de prețurile favorabile ale cărnii de porc pe piața internă, peste nivelul mediu din Uniunea Europeană, în pofida pandemiei de coronavirus, potrivit unui raport publicat pe platforma online a Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii. Din cauza pestei porcine africane, efectivele totale de porcine din Bulgaria s-au redus cu 25% anul trecut, iar majoritatea gospodăriilor populației a încetat să mai crească porci, o tendință care continuă, ca efect al cerințelor costisitoare de biosecuritate. Gospodăriile individuale pot crește nu mai mult de trei porci și nu li se permite să își reproducă animalele. Autorii studiului citat estimează că 2020 este un an de recuperare pentru carnea de porc în Bulgaria, în timp ce efectivele de bovine continuă să crească.

Ynsect, producătorul francez specializat în creșterea insectelor pentru producția de hrană animală, a atras 372 de milioane de dolari în ultimii doi ani, pentru construcția celei de a doua fabrici, în nordul Franței, potrivit Le Monde. În această lună, a obținut 224 de milioane de dolari de la investitori, inclusiv de la fondul de investiții creat de actorul american Robert Downey Jr. Producția este programată să înceapă în luna ianuarie 2022 și va avea o capacitate de 100.000 de tone de proteine. Va fi cea mai înaltă fermă din lume, cu 40 de metri înălțime, întinsă pe 40.000 de metri pătrați, și prima fermă verticală cu emisii de carbon zero, a transmis cofondatorul Ynsect, Antoine Hubert, pentru Reuters.

Anul acesta, exporturile spaniole de carne de porc și bovine vii ar putea compensa, parțial, pierderea vânzărilor către sectorul ospitalității de pe piața locală. În primele cinci luni ale anului 2020, volumul exporturilor de carne de porc din Spania a crescut cu 11%, fiind alimentat de livrările record către China, iar recentul focar de pestă porcină africană detectat în Germania ar putea extinde, în continuare, vânzările pe piețele asiatice, se arată într-o analiză publicată pe platforma online a Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii.

În Olanda, în provincia Utrecht, a fost identificat virusul gripei aviare înalt patogenă la două lebede moarte, cel mai probabil fiind introdus în țară de alte specii de păsări migratoare. Specialiștii în domeniu nu exclud ca virusul să circule printre păsările sălbatice din Olanda, deși încă nu este confirmată răspândirea acestuia. Cercetările continuă.