Industria produselor tradiționale se ”împiedică” în fiscalitate și birocrație

Emisiunea Rural este difuzată exact în ziua în care România cere la Bruxelles deblocarea exportului de porci vii în spațiul comunitar. Pentru asta e nevoie de trecerea României în anexa I a Deciziei europene, iar producătorii români vor putea intra și pe alte piețe.

Negocierile sunt purtate de ministrul agriculturii, Achim Irimescu, și președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Radu Roatiș, care se întâlnesc cu comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.

”Obiectul întâlnirii este pesta porcină clasică, pentru că sper să deblocăm cât mai rapid exporturile de porci vii în Uniunea Europeană. Producătorii români sunt nemulțumiți pentru că în prezent România se află în anexa II a Deciziei europene, ceea ce nu le permite să exporte porci vii nu doar în uniune, ci și în țări terțe. Practic, orice restricție ai la nivel european folosește și altora ca să te scoată de pe piață. Ei cumpără, dar la un preț mai mic” a declarat, înainte de plecarea la Bruxelles, ministrul agriculturii.

Potrivit acestuia, discuțiile cu comisarul european privesc și măsurile luate de România în privința unor boli care evoluează în apropiere de granițele țării, respectiv a pestei porcine africane și a dermatozei nodulare contagioase a bovinelor, precum și despre sistemului de ecarisare.

Dacă autoritățile de la București vor găsi înțelegere la Bruxelles, în două luni România ar putea trimite porci vii la export. Crescătorii de porci din România susțin că sectorul se află într-o situație disperată, fără precedent, din cauza crizei generale a sectorului european al cărnii de porc, determinată de embargoul rusesc la importurile de carne de porc din Europa, numai în ultimul an pierderile fiind de peste 40 de milioane de euro.

Despre problemele din industria cărnii discutăm în minutele următoare, dar din perspectiva celor care se ocupă de prelucrarea acesteia.

Am fost în județul Vâlcea, în satul Stupărei, pe malul Oltului, unde este sediul și fabrica unei firme care scoate pe piață produse tradiționale din carne. În toată Oltenia, îmi spun reprezentanții firmei, sunt atestate 11 produse tradiționale, iar firma AviGiis face nouă dintre ele. Nu este însă o rețetă de succes, deși compania e în piață de 25 de ani, îmi spun administratorul Aurel Simion și directorul comercial Mirel Lascu, din cauza legislației în continuă schimbare și a fiscalității impredictibile. Așadar, cum se descurcă o astfel de firmă în piață, îl întreb pe administratorul Aurel Simion.

Așadar, pot constata prea puțină preocupare din partea autorităților și a legiuitorilor pentru soarta producătorilor din România. Poate că lucrurile stau altfel în cercetarea agricolă, dacă industria nu merge.

Cobor de-a lungul Oltului, până la Caracal, unde ajung la stațiunea de cercetări agricole. Îl întreb pe directorul Eugen Petrescu cum se descurcă în concurență cu marile firme internaționale și constat că la fel de prost ca și industria.

Discuția cu Eugen Petrescu, directorul stațiunii de cercetări agricole de la Caracal, a avut loc pe un fundal cam zgomotos, pentru că pe câmpurile stațiunii tocmai avea loc o demonstrație de forță a unei mari companii din domeniul cercetării agricole, la care veniseră sute de fermieri din zonă.

Emisiunea Rural din 6 iunie 2016 by RFI Romania