Insecticidele, controversa dintre agricultori și apicultori

Albine polenizatoare

Utilizarea neonicotinoidelor (insecticide) este de câțiva ani un subiect de dispută la nivel european. Deocamdată, utilizarea acestor substanțe se face prin derogări. Fermierii susțin că aplicate corect insecticidele nu pun în pericol populația de polenizatori. Apicultorii cred că utilizarea neonicotinoidelor trebuie limitată.

 

Invitaţi la Rural: Alina Crețu, director executiv APPR, Nina Gheorghiță, vicepreședinte LAPAR, Ioan Fetea, președinte Asociația Crescătorilor de Albine din România, Mihaela Gherghișan, corespondent RFI la Bruxelles.

Jurnal rural european

  • Comisia Europeană stimulează acțiunile pentru protejarea polenizatorilor;
  • Păreri contradictorii în UE, în privința legislației care vizează bunăstarea animalelor;
  • Importurile de cereale ucrainene, în discuție la Bruxelles;
  • Sprijin pentru producătorii francezi de sfeclă de zahăr;
  • Sectorul de cartofi din Spania se dezvoltă prin diversificarea ofertei, achiziții și investiții în unități de procesare.

Comisia Europeană stimulează acțiunile pentru protejarea polenizatorilor

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat „Un nou pact pentru polenizatori". Comunicarea, adresată Parlamentului European și părților interesate, completează propunerea de lege privind refacerea naturii, din iunie 2022, și stabilește acțiunile care trebuie întreprinse de Uniunea Europeană și de statele membre pentru a inversa declinul polenizatorilor până în anul 2030. Înainte de a deveni operaționale în statele membre, noile acțiuni trebuie aprobate de Parlamentul European și de Consiliu.

Tot săptămâna trecută, trei comisii din Parlamentul European, comisiile de mediu, agricultură și petiții, au organizat o audiere publică la care au participat inițiatorii demersului „Salvați albinele și fermierii", după succesul înregistrat de aceștia prin strângerea a peste un milion de semnături din partea cetățenilor europeni din 11 state membre. Peste 24.000 de semnături au fost colectate din România. Reamintim că inițiativa „Salvați albinele și fermierii" propune un prag mult mai ambițios decât Strategia Farm to Fork în privința reducerii pesticidelor sintetice utilizate în agricultura Uniunii Europene, și anume cu 80%, față de 50%, până în 2030 și eliminarea totală până în anul 2035. În cursul acestui an, Comisia va răspunde inițiativei cetățenești printr-o comunicare specifică, transmite executivul european.

 

Păreri contradictorii în UE, în privința legislației care vizează bunăstarea animalelor

Mai multe state membre și-au exprimat un punct de vedere comun referitor la revizuirea legislației privind transportul animalelor vii în cadrul comerțului intra și extracomunitar. Într-o notă transmisă Consiliului de delegația portugheză, în numele a 10 state membre, se arată progresele înregistrate în privința creșterii bunăstării animalelor și este reconfirmată susținerea reexaminării legislației pentru îmbunătățirea condițiilor de transport, dar se subliniază că revizuirea nu ar trebui să cuprindă interdicții sau limitări ale transportului pe anumite distanțe. Însă nu toate țările din Uniune împărtășesc aceeași opinie. În Germania, de exemplu, ministrul federal al agriculturii a reușit să impună măsuri care restricționează exporturile de animale vii în țări terțe, dar nu le poate interzice în absența unei legislații comune în Uniunea Europeană, pe care încearcă să o obțină. El susține exportul de carcase și de material genetic. Subiectul se află pe agenda Consiliului Agrifish care se reunește astăzi, 30 ianuarie.

În prezent, Comisia Europeană revizuiește legislația privind bunăstarea animalelor, iar propunerile sale sunt așteptate în a doua jumătate a anului 2023.

 

Importurile de cereale ucrainene, în discuție la Bruxelles

Rezerva de criză a politicii agricole comune ar putea fi folosită pentru a ajuta fermierii din țări precum Polonia sau România care se confruntă cu un aflux de cereale din Ucraina, potrivit comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, transmite euractiv.com. Deși Wojciechowski se așteaptă ca celelalte state din Uniunea Europeană să-și exprime solidaritatea cu țările afectate de importurile ucrainene ieftine, încă nu există certitudinea că fondul de criză va fi accesat pentru compensarea fermierilor.

Un oficial european a declarat pentru sursa citată că o astfel de soluție ar putea fi dificil de justificat, după rezultatele bune, din punct de vedere economic, obținute anul trecut de sectorul agricol. O serie de țări, precum Finlanda, Letonia, Ungaria, Estonia, Cehia și Slovacia sunt deschise la această idee, dar există și altele care și-au exprimat opoziția. Franța, Țările de Jos și Danemarca se află printre ele, Italia este rezervată, iar Malta crede că suma este insuficientă pentru a răspunde acestei provocări.

Totuși, un pas a fost câștigat de fermierii din țările aflate în vecinătatea Ucrainei, pentru că subiectul se află în atenția oficialilor de la Bruxelles. Importul de cereale ucrainene este pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor agriculturii din Uniunea Europeană, iar comisarul european pentru agricultură a dat asigurări că tema va fi abordată și la summitul UE-Ucraina, programat să aibă loc vineri, 3 februarie, la Kiev.
 

Sprijin pentru producătorii francezi de sfeclă de zahăr

Producătorul francez de zahăr Cristal Union va cumpăra sfeclă la un preț mai mare cu aproape 12%, pentru a-i sprijini pe fermierii din organizația interprofesională și a-i încuraja să-și continue activitatea, scrie Le Figaro. Decizia grupului a fost comunicată după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat împotriva derogărilor de la interdicția europeană privind utilizarea semințelor tratate cu insecticide neonicotinoide. Mai multe țări membre au acordat derogări, printre care și Franța, care proiectase să reînnoiască excepțiile și în 2023. După hotărârea CJUE, Franța a renunțat la derogări, iar ministrul agriculturii s-a angajat să instituie un sistem de compensare financiară pentru producătorii agricoli care înregistrează pierderi. Într-un comunicat, Cristal Union a anunțat că va investi în activități de cercetare, împreună cu fermierii, pentru a identifica soluții alternative la insecticidele interzise.
 

Sectorul de cartofi din Spania se dezvoltă prin diversificarea ofertei, achiziții și investiții în unități de procesare

Cartofii spanioli conviețuiesc în armonie cu cei franțuzești, pe piața din Spania, iar cultivatorii locali nu par îngrijorați de concurența care vine din Hexagon, atât timp cât și produsele lor ajung în Franța și pe alte piețe europene, potrivit EFE Agro, care citează surse din domeniu.

Există cartofi franțuzești proaspeți în supermarketurile țării, dar și spanioli, iar producătorii locali și-au diversificat oferta: livrează produse pentru cuptorul cu microunde, congelate sau preparate, urmărind tendințele consumatorilor, autohtoni sau turiști. Sectorul de cartofi este dinamic în Spania, scrie sursa citată. Se dezvoltă prin procese de achiziții, pe plan local, și investește în capacități de prelucrare.