Tot mai puțini tineri se îndreaptă spre învățământul agricol și asta în ciuda eforturilor făcute de școli. În Franța și în Belgia de exemplu, liceele agricole vin an de an cu oferte noi, dar nu reușesc să-i convingă pe elevi. La nivelul UE, există o coordonare minimă a acestui tip de învățământ întrucât Bruxelles nu are competență în materie de educație, după cum ne va explica Mihaela Gherghișan, corespondent RFI în România.
Cum stau lucrurile în România? În cadrul emisiunii Rural încercăm să facem o comparatie între sistemul românesc și cel german. Ediţie specială Rural realizată la Colegiul Emil Negrutiu din Turda
Galerie foto: https://rural.rfi.ro/galerie-foto/dezbatere-colegiul-emil-negrutiu-turda
Invitaţi:
- Florin Stan, director adjunct Colegiul Emil Negruțiu
- Radu Bacali, director adjunct Şcoala Gimnazială din Râciu,
- Ciprian Belean, consilier local, iniţiatorul şcolii duale din Râciu
- Anda Sabou, profesor de germană la Universitatea Tehnică din Cluj
Jurnal Rural
Veşti bune pentru micii fermieri. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a anunţat că ghidul de finanţare al măsurii pentru dezvoltarea fermelor mici a fost publicat, iar agricultorii interesaţi pot depune cererile de finanţare începând cu această lună.
Prin această linie de finanţare, micii fermieri pot accesa un sprijin de 15.000 de euro.
„Versiunea finală a ghidului solicitantului este deja disponibilă pe site-ul AFIR în vederea pregătirii documentaţiei de solicitare a fondurilor europene acordate pentru finanţarea fermelor mici. Sesiunea pentru depunerea proiectelor va fi lansată în cursul acestei luni, conform calendarului stabilit în cadrul Comitetului de Monitorizare pentru PNDR. Avem la dispoziţie o alocare de aproximativ 46 de milioane de euro pentru această sesiune, suma care, din păcate, este insuficientă pentru numărul foarte mare de potenţiali beneficiari care ar dori să acceseze aceste fonduri pentru a-şi dezvolta fermele. Din informaţiile pe care le avem, la nivelul fiecărui judeţ sunt foarte multe proiecte care aşteaptă să fie depuse, fapt ce ne demonstrează că există atât o dorinţă foarte mare de a investi în agricultura românească, cât şi o nevoie, şi mai mare, de finanţare a acestui sector„, a menţionat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.
Micii fermieri pot primi prin intermediul submăsurii 6.3 ‘Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici’ finanţare nerambursabilă în procent de 100% în valoare de 15.000 euro. Această sumă de bani se acordă în două tranşe: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanţare şi 25% din cuantumul sprijinului în momentul în care finalizează obiectivele propuse printr-un plan de afaceri.
Cum pot fi cheltuiţi banii
Cheltuielile propuse prin Planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru, achiziţia de teren sau material biologic, efectuare de studii, precum cel pentru sectorul pomicol, sau cel privind potenţialul agricol, precum şi activităţile relevante pentru implementarea corectă a Planului de afaceri aprobat, pot fi eligibile atât timp cât susţin obiectivele propuse pentru dezvoltarea fermei, spun reprezentanţii AFIR.
Plăţile făcute de AFIR în conturile micilor fermieri, până în acest moment, au depăşit 154 de milioane de euro.
Prognoza meteo pe durată medie
Meteorologii Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată au transmis estimările pentru următoarele săptămâni. Temperatura aerului va fi ceva mai ridicată decât media anuală, dar vestea bună este că, în unele regiuni, vin ploile.
Astfel, în această săptămână, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice acestei perioade în regiunile sudice, sud-vestice și centrale. În restul țării, temperaturile vor fi apropiate de cele normale .
Regimul ploilor va fi excedentar în vestul și nord-vestul țării și local în sud-est, iar în rest va fi apropiat de cel normal.
Săptămâna 30.09.2019 – 07.10.2019
În săptămâna 30 septembrie – 5 octombrie, temperatura aerului la nivelul întregii țări va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului, posibil ușor mai ridicate în regiunile sudice și sud-estice.
Pe de altă parte parte, cantitățile de precipitații estimate vor fi excedentare în cea mai mare parte a teritoriului, dar mai ales în regiunile nordice și la munte.
La realizarea estimărilor s-au avut în vedere mediile săptămânale ale abaterilor temperaturii aerului și ale cantităților de precipitații în raport cu media perioadei 1993-2016. Cantități excedentare de apă sunt anunțate în prima săptămână a lunii octombrie, după cum reiese din următoarea prognoză.
APIA începe plata avansurilor
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va începe după 15 octombrie 2019 plata avansului la subvențiile cuvenite fermierilor pentru anul de cerere 2019. După cum Comisia Europeană a anunțat, încă din august, sumele pot include până la 70% din plăţile directe și 85% din plăţile compensatorii pentru dezvoltare rurală.
De asemenea, APIA îi anunță pe fermieri să se grăbească pentru a nu pierde ajutorul național tranzitoriu pentru anumite culturi agricole, aferent lunii octombrie, subvenție plătită de la bugetul național.
Astfel, fermierii români care au solicitat la APIA ajutor național tranzitoriu pentru sfeclă de zahăr trebuie să deţină un contract de producere a sfeclei de zahăr cu o fabrică de zahăr recunoscută de Ministerul Agriculturii ,
Contractul se înregistrează la Direcția Agricolă pe a cărei rază teritorială se află terenul cultivat, numai dacă, pe baza verificărilor efectuate în perioada de vegetaţie, se constată respectarea condiţiilor agrotehnice, suprafaţa culturii şi asigurarea unei densităţi medii de cel puţin 6 plante/m2.
O copie a contractului împreună cu o copie a procesului-verbal de verificare se depun la APIA până la data de 1 octombrie 2019.
Pentru cultura de hamei, solicitantul trebuie să înregistreze contractul de vânzare-cumpărare pentru producţia de hamei la Direcția Agricolă Județeană, respectiv a municipiului Bucureşti. O copie a acestui contract se depune ulterior de către solicitant la centrul local/judeţean sau al municipiului Bucureşti al APIA. Copia contractului menţionat anterior se depune până la data de 15 octombrie 2019.
Pentru cultura de in, fermierii trebuie să prezinte la APIA până la data de 31 octombrie a anului de recoltă inclusiv, acte doveditoare privind livrarea, respectiv proces-verbal de recepție, factură, bon fiscal.
Subvenții pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr și hamei
O lege importantă pentru fermieri se află în circuitul din Parlamentul României, informează AGROINTEL.RO
Proiectul vizează debirocratizarea modului în care se obțin subvențiile agricole în România. Astfel, se simplifică substanțial modalitatea de accesare a schemelor de plăți directe pentru fermieri. Fermierii vor depune doar cererea de plată la APIA, împreună cu documentele care nu sunt emise de terți.
Pentru documentele emise de terți (cum ar fi extrasele din registrul agricol, din Registrul Național al Exploatațiilor, Registrul de Rasă, etc.), APIA va solicita informații către entitățile emitente sau va consulta bazele de date disponibile online.
În acest mod, fermierul nu va pierde timp în perioada campaniei de primăvară pentru a obține documente emise de entități care pot furniza direct aceste informații către APIA.
Actul normativ a fost inițiat de Pro România ar trebui adoptat până la finele anului.
Ajutor de Minimis pentru crescătorii de oi
Guvernul a aprobat în ședința sa de săptămâna trecută o Hotărâre privind aprobarea schemei Ajutor de minimis destinat crescătorilor oi pentru comercializarea lânii.
Actul normativ prelungește perioada de cerere pentru anul 2019, respectiv perioada în care se valorifică lâna, de la 30 septembrie a.c. până la data de 21 octombrie 2019, inclusiv.
De precizat că depunerea documentelor justificative pentru obținerea sprijinului financiar se poate realiza până la data de 1 noiembrie 2019. Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis în anul 2019 se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale cu încadrarea în bugetul aprobat AGROINTEL.RO reamintește că în Ședința Guvernului din 24 iulie 2019 a fost aprobată o Hotărâre prin care ajutorul de minimis destinat crescătorilor de oi crește de la 1 leu la 2 lei/kg de lână comercializată.
Se pot depune cereri de finanțare la AFIR
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale , AFIR, anunță că ghidul de finanţare pentru dezvoltarea fermelor mici a fost publicat, iar agricultorii interesaţi pot depune cererile de finanţare începând cu această lună. Prin această linie de finanţare, micii fermieri pot accesa un sprijin de până la 15.000 de euro.
Pentru prima sesiune, Agenția are la dispoziţie un fond de aproximativ 46 de milioane de euro .
Sumele pot fi alocate fermierilor în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanţare şi 25% în momentul în care finalizează obiectivele propuse printr-un plan de afaceri.
Potrivit AFIR, finanțarea poate acoperi necesarul de capital de lucru, achiziția de teren sau material biologic, efectuarea de studii și alte activități relevante pentru implementarea corectă a Planului de afaceri aprobat.
Plăţile făcute de AFIR în conturile micilor fermieri, până în acest moment, au depăşit 154 de milioane de euro.