Provocări: Învățământul agricol rezistă în Valea Călugărească

Elevei, profesori si specialiști la Liceul Tehnologic Gheorghe Ionescu - Sisești din Valea Călugărească

Deschis inițial ca Școală de Viticultură, Liceul Tehnologic Gheorghe Ionescu - Sisești din Valea Călugărească este unul dintre puținele din zilele noastre care și-a păstrat profilul agricol. În Prahova a rămas practic singurul.

Totodată este printre puținele care nu se plânge de lipsa elevilor. Din contră, până și la școala profesională se intră cu concurs. Liceul școlarizează elevi pe o rază de 40 de kilometri. Deși cadrele didactice și-ar dori să le asigure transportul sau măcar să le fie decontat, acest lucru nu se întâmplă.

Așa se face că sunt elevi care nu-și permit costul trasportului de 14 lei pe zi și practic sunt nevoiți să abandoneze școala.

Deși amplasat chiar pe Drumul Vinului, liceul are probleme în a ajunge în fermele viticole. Așa se face că sunt elevi care practic nu au ajuns niciodată într-o cramă, deși fermele viticole spun clar că au nevoie de forță de muncă. Asta arată că există o falie în relație agent economic pe zona de agricultură -școală. În schimb, liceul a dezvoltat o relație foarte bună cu producătorii de bere din zonă sau de băuturi spirtoase.

Paradoxal, deși ne aflăm în patria vinului, tot mai puțini tineri ajung să-i deslușească tainele. Și asta în ciuda faptului că aceste ferme viticole spun că au mare nevoie de forță de muncă și că îi așteaptă.

O mare provocare pentru profesori este să-i facă să rămână în domeniul agricol, să ajungă să devină specialiști. La specializarea tehnician veterinar tentația de a avea grijă doar de animale de companie este mare și lasă un mare gol în spate, adică la fermele zootehnice.

Cât de dificil este să reziști pe o piață în continuă schimbare? Ce-i atrage pe copii spre acest liceu în condițiile în care unitatea școlară are peste 700 de elevi discutăm astăzi într-o ediție specială a emisiunii Rural.

Invitați: Mihaela Barbu, directorul Liceului Tehnologic, Vasilica Necula, director adjunct, Robert Ionuț Băicoianu, director BASF, Ion Marian, director general al Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație, Romică Niță, Petre Alexandru, Constantin Greceanu, consilieri locali și mmebri în Consiliul de Administrație al Liceului Tehnologic, Sabin Baniță, inginer viniviticol, se specializează ca oenolog.

Moderator: Andreea Orosz