În cinci ani, Delta Dunării va fi altfel decât un capăt de lume sau o zonă pentru turismul de sfârșit de săptămână, spune la RFI Ivan Patzaichin, președintele asociației ”Ivan Patzaichin – Mila 23”.
În emisiunea Rural, fostul sportiv, transformat în ambasador al Deltei Dunării, a vorbit despre bună-starea de acum 20-30 de ani și despre cum s-a pierdut spiritul de mic întreprinzător local, despre cum au dispărut afaceri și despre eforturile asociației pe care a inițiat-o pentru a readuce prosperitate locuitorilor Deltei. De asemenea, Ivan Patzaichin se arată încrezător că dezvoltarea turismului în Deltă va fi susținut printr-o legislație simplificată și anunță că locuitorii din Delta Dunării care vor să se implice în agroturism se vor bucura începând din acest an de facilități legislative.
Promisiunea vine din partea autorităților, după ce mai mulți reprezentanți ai asociației ”Mila 23” au fost în Deltă alături de reprezentanții Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
”Faptul că vicepreședintele ANSVSA a vizitat împreună cu noi gospodăriile din Delta Dunării, care credem că se pot deschide pentru a-i primi pe turiști, este un pas înainte important pentru noi. Au venit cu gândul bun alături de noi, ceea ce contează foarte mult”, spune Ivan Patzaichin.
În timpul discuțiilor cu locuitorii Deltei, oficialii guvernamentali au vorbit despre modalitățile în care se pot înființa centre de sacrificare a porcinelor și bovinelor, centre de prelucrare a produselor din carne, dar și puncte de gastronomie locală.
”Dorința noastră este ca viitorul act normativ să fie aplicabil în toate zonele izolate din România atractive din punct de vedere turistic. Vrem dezvoltarea economiei locale prin promovarea produselor tradiționale și încurajarea micilor afaceri specifice zonei. Urmează să avem noi vizite tehnice și în ceea ce privește cerințele legislative de mediu”, spune Teodor Frolu, membru fondator al Asociației ”Ivan Patzaichin-Mila 23”.
La dezbaterea din emisiunea Rural au luat parte, din partea asociației, Ivan Patzaichin, Teodor Frolu și Tiberiu Cazacioc.
Jurnal Rural – 03 aprilie
România va relua exportul de ovine și bovine către Israel, în condițiile în care autoritățile israeliene au anunțat ridicarea restricțiilor impuse.
Exporturile în Israel au fost suspendate din data de 3 martie, dar ANSVSA a pus la punct un grup de acțiune rapidă pentru remedierea neconformităților semnalate de autoritățile israeliene, dar care să ofere și garanția respectării și menținerii cerințelor și standardelor solicitate de importatori. Potrivit datelor ANSVSA, România a exportat anul trecut în Israel peste 57.000 capete bovine și aproape 176.000 capete ovine, Israelul fiind alături de Iordania în topul exporturilor de animale vii.
Producții bune la porumb și floarea-soarelui
România s-a aflat pe primul loc în Uniunea Europeană, anul trecut, la suprafața cultivată de floarea soarelui și porumb, anunță Institutul Național de Statistică. La floarea soarelui, România ocupă locul unu atât la suprafața cultivată cât și la producția realizată. Astfel, conform INS, suprafața a urcat cu 4.000 hectare, la peste 1,01 milioane, iar producția cu 168.000 tone, la 1,95 milioane. În ceea ce privește porumbul boabe, România ocupă tot prima poziție la suprafața cultivată și locul doi la producția realizată, după Franța. România a ocupat la grâu locul cinci în ceea ce privește suprafața cultivată, după Franța, Germania, Polonia, Spania. La cartofi, România se află pe locul trei la suprafața cultivată, cu 185.000 hectare, după Polonia, Germania și locul șapte la producția realizată, cu 2,68 milioane tone, după Germania, Polonia, Franța, Olanda, Regatul Unit și Belgia.
Subvenția pentru motorină, mai mică
Guvernul a taiat câțiva bani pe litru din subvenția pentru motorina folosită în agricultură. Pentru campania 2017, fermierii vor primi 1,41 de lei pe litrul de motorină, față de 1,79 de lei pe litru, cât primiseră în campania precedentă. Guvernul anunță că a alocat 349,4 milioane lei pentru plata ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.Fondurile se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii pe anul 2017. Schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură a fost aprobată în 2014.
Americanii vor să construiască depozite frigorifice
Reprezentanţii Consiliului de Afaceri Americano-Român și-au arătat intenția de a construi depozite frigorifice regionale pentru colectarea de fructe şi legume de la fermierii români, care mai apoi să fie vândute în marile lanțuri de magazine. Într-o întâlnire cu ministrul Petre Daea, investitorii americani au discutat și despre identificarea de posibilităţi pentru fermierii români în ce priveşte creşterea suprafeţelor cultivate cu plante pentru producţia de biocombustibili (plante oleaginoase), îmbunătăţirea căilor navigabile privind transportul cerealelor pe Dunăre şi Marea Neagră, la costuri convenabile, optimizarea logisticii şi deschiderea de noi pieţe pentru export. De asemenea, un alt subiect abordat a vizat Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații.
Ministerul Agriculturii anunță că are de gând să aloce acestui proiect suficienți bani astfel încât să fie reabilitate circa 1,8 milioane de hectare în următorii patru ani.
A murit un sfert din numărul de albine
România va pierde circa 15-25% din efectivul total de albine, atrage atenția Ioan Fetea, presedintele Asociației Crescătorilor de Albine, care spune că acest lucru vine după un an apicol foarte slab. Ioan Fetea susține că un apicultor din România nu poate produce 1 kg de miere sub o valoare minimă de 12-13 lei. România produce anual circa 20.000 – 24.000 tone de miere, jumătate fiind exportată. De asemenea, România importă anual între 3.000 și 5.000 de tone de miere. O veste bună este că tinerii apicultori care doresc sa acceseze fonduri europene vor avea posibilitatea, începând din acest an, să fie eligibili cu un număr mai mic de familii de albine.