AcasăJumătate din grâul românesc a și plecat la export

Jumătate din grâul românesc a și plecat la export

În emisiunea Rural de astăzi discutăm din nou despre problemele fermierilor care se ocupă cu cultura cerealelor, dfespre subvențiile în domeniu și despre ajutoarele pe care le poate acorda statul pentru recoltele calamitate. Pe acest fond, constatăm că jumătate din producția de grâu românesc a fost exportată în primele şase luni de la recoltă.

Comercianţii de materii prime agricole au exportat 3,5 milioane de tone de grâu românesc în primul semestru (iulie-decembrie) al sezonului comercial din agricultură, în scădere cu 1,6% faţă de perioada similară a anului anterior. Cantitatea exportată înseamnă 47% din recolta strânsă de pe câmp în vară de fermieri, iar ritmul exporturilor arată competitivitatea pe care marfa locală a avut-o în prima jumătate a exerciţiului comercial din piaţa internaţională a materiilor prime agricole.

Potenţialul de export al pieţei locale în acest sezon se ridică la 4,7 milioane de tone de grâu, ceea ce înseamnă că până în luna iunie mai sunt disponibile pentru livrări doar 1,2 milioane de tone de grâu.

Exporturile de grâu din perioada iulie-decembrie 2014 reprezintă a doua cea mai mare cantitate exportată în acest interval în ultimele cinci sezoane comerciale, fiind mai mult decât dublul mediei din sezoanele 2010/2011-2012/2013, arată datele Eurostat.

Numai că nu toate lucrurile sunt bune în domeniul culturii cerealelor. O parte din recolte a avut de suferit din cauza vremii, iar fermierii au înregistrat pagube, uneori însemnate. Astfel că guvernul a decis, din nou, acordarea de ajutoare de minimis. Conform unui proiect, valoarea totală a despăgubirilor ce urmează a fi acordate depășeste 28 de milioane de lei. Ajutoarele de minimis, care se dau agricultorilor care au înregistrat pagube din cauza fenomenelor meteo nefavorabile în perioada ianuarie – august 2014, pot ajunge până la 1.200 de lei pe hectar.

Cuantumul maxim al sprijinului financiar este de 335 lei/ha pentru culturile de grâu, porumb, sorg, floarea-soarelui, rapiță, orz, secară, triticale, ovăz, soia și orzoaică, de 610 lei/ha pentru legume în câmp și pepeni, cartofi – 700 lei/ha, plantații pomicole – 1.200 lei/ha, plantații viticole – 500 lei/ha, sfeclă de zahăr – 400 lei/ha, lucernă, muștar și tutun – 250 lei/ha, căpșuni – 300 lei/ha și culturi în spații protejate – 610 lei/ha.

Despre toate aceste probleme discutăm cu Nicolae Sitaru, fermier din Ialomița și fost preşedinte al ”Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România” , vicepreședinte al LAPAR acum , și cu corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan.

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare