România se grăbește să fie unul dintre puținele state europene care are o lege care să împiedice risipa alimentară, un proiect în acest sens urmând a intra zilele acestea la votul final în Camera Deputaților.
La nivel comunitar, fiecare european aruncă anual la gunoi nu mai puțin de 180 de kilograme de mâncare, iar România nu este departe de această valoare.
Deputatul Florin Alexe, inițiator al legii în domeniu, spune la RFI că risipa alimentară, cel puțin în Uniunea Europeană, poate fi evitată și prin educarea populaţiei în vederea reducerii stocurilor de alimente, dar și prin anumite reglementări fiscale. Acestea ar trebui să vină în ajutorul actorilor din lanțul alimentar care acceptă măsuri de reducere a risipei, inclusiv prin donarea surplusului de mâncare sau a celei care e gata să iasă din termenul de valabilitate, mai spune deputatul Florin Alexe.
De partea sa, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, consideră că atunci când preţurile la alimente vor avea o valoare reală, adică atunci când vor fi reduse subvenţiile, va fi redusă risipa. ”Să crescă preţul şi acolo se va ajunge, la creşterea preţurilor, ar putea ajuta la reducerea risipei. Dacă plăteşti preţul corect pentru un kilogram de carne, fără subvenţii, sigur vei gestiona mai bine cantităţile”, a spus ministrul.
Deputatul Florin Alexe, iniţiatorul proiectului de lege anti-risipă, susţine că, din nefericire, risipa de hrană creşte de la an la an. Cifrele pe care le deţine de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care primeşte informări de la Protan, sunt îngrijorătoare, spune Alexe. Spre exemplu, numai pentru un sub-produs, cantitatea de alimente distruse a crescut cu două milioane de kilograme, într-un singur an, de la 15 la 17 milioane de kilograme.
Legat de pierderile înregistrate în sectorul alimentar, deputatul Florin Alexe are o explicaţie clară: de vină este, în primul rând, infrastructura.
Proiectul legii anti-risipă poate avea succes doar dacă societatea, reprezentată de ONG-uri, şi industria (producători, distribuitori, retaileri) pot sta la aceeaşi masă şi pot conlucra în rezolvarea acestei situaţii, pentru reducerea reală a risipei alimentare, crede deputatul Florin Alexe.