În ediția de astăzi a emisiunii ”Rural” discutăm și noi, ca de altfel toată presa și organizațiile micilor fermierii, problemele iscate după intrarea în vigoare a noii ”Legi a Piețelor”. O lege de anul trecut, dar care de câteva zile le dă frisoane producătorilor atunci când trebuie să intre în piețe.
S-au schimbat documentele de care au nevoie pentru a putea ocupa o tarabă, iar primăriile, cele care ar trebui să se ocupe de astfel de acte, nu prea și-au făcut treaba. La fel de adevărat este și faptul că nici producătorii nu s-au înghesuit să intre în legalitate, așa că adevărul e undeva la mijloc.
Și tot în emisiunea de astăzi începem să ne apropiem de un domeniu tot mai vitregit – cercetarea în agricultură. Așa că, în ultimii 25 de ani, prin grija politicienilor, indiferent de culoare, astfel de instituții au stat mereu sub o imensă presiune pentru că în joc erau mii și mii de hectare din cel mai bun pământ al României.
În timp, suprafețele de teren dedicate cercetării s-au redus de la 156.000 de hectare la numai 28.000 de hectare, iar de la 121 de unități de cercetare s-a ajuns la doar 57. Iar în curând ar putea să mai moară o mare parte dintre acestea din moment ce Ministerul Agriculturii consideră că patru institute de cercetare agricolă ar fi îndeajuns.
Pentru început însă să ne ocupăm de producătorii care ajung într-o piață sau alta și care la ora actuală se plâng de birocrația care îi gonește din piețe, susținând că schimbarea regulilor privind comercializarea produselor agricole le complică inutil viața. De la 1 mai ei sunt obligați să aibă atestate și carnete de comercializare, care înlocuiesc vechile certificate de producător. Acestea sunt eliberate de primării, iar fermierii spun că autoritățile locale se mișcă greu și întârzie procedurile, iar ei rămân cu marfa nevândută și înregistrează mari pierderi. Despre aceste probleme și despre situația din domeniu discutăm acum cu o mai veche cunoștință a emisiunii”Rural” – Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Legume Fructe Matca, din județul Galați.