Ce le lipseşte agricultorilor români: marketing și promovarea produselor

Specialiștii sunt de părere că mulți dintre agricultorii români au ca punct forte producția. Doar că dincolo de producție, adică depozitarea, distribuția și comercializarea, producătorii români au o serie de puncte slabe. De altfel, și fondurile publice se concentrează în zona de producţie și destul de puțin pe lanțul de vânzare. Acest lucru ar trebui schimbat, iar PNRR este un bun prilej.

Invitați: Cristian Păun, profesor de economie şi Ștefan Pădure, președintele Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc.

 

Jurnal Rural

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat că marea provocare a Uniunii Europene în domeniul agriculturii este de a-şi atinge obiectivele propuse în ceea ce priveşte calitatea hranei, dar, în acelaşi timp, de a face faţă şi concurenţei din afara spațiului comunitar. 

Oros a explicat că, până în 2030, Uniunea Europeană îşi propune reducerea cu 50% a consumului de pesticide, reducerea cu 20% a consumului de îngrăşăminte, agricultură ecologică pe minimum 25% din suprafaţă, creşterea suprafeţei de teren pentru biodiversitate și reducerea cu 50% a utilizării anti-microbienilor, ceea ce va duce la o hrană de calitate, dar mai scumpă, fiindcă vor creşte costurile.

 

România, parteneriat cu SUA pentru sistemul de irigații

Ministerul Agriculturii este interesat de transferul de tehnologie pentru dezvoltarea infrastructurii de irigaţii de la parteneri americani, i-a transmis ministrul Adrian Oros, noului ataşat regional al SUA pentru România pe probleme de agricultură, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii. În cadrul întâlnirii cu reprezentantul guvernului american, ministrul Agriculturii a arătat că MADR are priorităţi care se doresc a fi continuate alături de parteneri americani cu privire la strategia de gestionare a apei, iar în acest sens este apreciată oportunitatea transferului de tehnologii de nivel înalt pentru dezvoltarea infrastructurii de irigaţii din România.


 

„Războiul șampaniei” dintre Franța și Rusia continuă cu negocieri

Franța și Rusia au convenit să înceapă negocierile pentru a rezolva disputa cu privire la noua lege rusă care îi obligă pe producătorii de șampanie francezi să își eticheteze sticlele ca vin spumant, a anunțat ministerul francez al agriculturii, citat de Reuters. Reamintim că, din luna iulie a acestui an, pe piața internă a Rusiei, numai producătorii locali pot folosi denumirea de șampanie pe etichetele de vin spumant.

Decizia oficialilor francezi de a începe negocierile cu autoritățile ruse vine la câteva zile după ce producătorii francezi de șampanie - care produc vin spumant din recoltele de struguri ale regiunii Champagne din nord-estul Franței, și a căror etichetă este protejată în mai multe țări - au decis să reia exporturile către Rusia.
 

Uniunea Europeană, exportatori în creștere de produse agroalimentare

Uniunea Europeană și-a îmbunătățit poziția de lider în rândul celor mai mari exportatori mondiali de produse agroalimentare, după ce valoarea vânzărilor pe piețe terțe a crescut cu 1,4%, anul trecut. Statele membre ale Uniunii exportă o gamă variată de mărfuri, de la materii prime agricole, până la produse din industria alimentară cu un nivel ridicat de procesare. China, Elveția, Orientul Mijlociu și Africa de Nord au fost principalele destinații către care exporturile agroalimentare din Uniunea Europeană au crescut în 2020. În același timp, Uniunea Europeană a devenit al treilea cel mai mare bloc comercial importator, după Statele Unite și China. Produsele agricole de bază și produsele furajere reprezintă aproximativ 75% din totalul importurilor Uniunii. Anul trecut, aprovizionările de mărfuri agroalimentare din spațiul non-UE au crescut cu 0,5%, în principal pe seama importurilor de semințe oleaginoase, ulei de palmier, fructe, boabe de soia.

 

Vă prezentăm în continuare câteva știri pe scurt:

Comisia Europeană a adoptat săptămâna trecută o propunere privind posibilitățile de pescuit pentru anul 2022 în Marea Neagră și Marea Mediterană. Pentru Marea Neagră, propunerea include limite de captură și cote pentru calcan și pentru șprot. Propunerea Comisiei se va discuta în Consiliul miniștrilor pentru pescuit din Uniunea Europeană în luna decembrie, când se va stabili alocarea posibilităților de pescuit de la 1 ianuarie 2022, informează un comunicat al Comisiei Europene.

Polonia este a 15-a țară exportatoare de produse agroalimentare din lume, transmite Institutul Economic Polonez, pe baza cifrelor de comerț exterior aferente anului 2019, când valoarea livrărilor externe s-a ridicat la 37,5 miliarde de dolari. Aproximativ 10% din angajații polonezi lucrează în agricultură, cu mult peste media Uniunii Europene, de 3%. Din anul 2004, când a aderat la Uniunea Europeană, și până în anul 2020, venitul disponibil al gospodăriilor agricole poloneze a crescut, în termeni nominali, de 3,4 ori, relatează euractiv.com.

 

Președintele francez Emmanuel Macron le-a promis fermierilor că va reforma sistemul de asigurări, desuet, în condițiile climatice extreme care au devenit recurente în Hexagon. Într-un anunț considerat „istoric” de asociațiile fermierilor francezi, președintele Macron a promis acordarea unui ajutor de stat în valoare de 600 de milioane de euro anual, pentru a fi injectat în noua schemă de asigurări, începând cu anul 2023, transmite euractiv.com. În prezent, din cauza costurilor ridicate ale asigurării culturilor, doar aproximativ 30% dintre fermierii francezi sunt asigurați împotriva dezastrelor agricole, cu un număr chiar mai mic pentru anumite sectoare, cum ar fi arboricultura (6%) și creșterea animalelor (1%).

 

Comisia Europeană a aprobat un sistem de ajutor de stat pentru Letonia, în valoare de 1,8 milioane de euro, pentru a sprijini fermierii activi în sectorul zootehnic afectat de focarul de coronavirus. Măsura vizează atenuarea deficitului de lichiditate din sector și acoperirea unei părți din pierderile suferite de fermierii letoni, din cauza COVID-19 și a măsurilor restrictive pe care guvernul de la Riga a trebuit să le impună pentru a limita răspândirea virusului.