Merele românești, prea scumpe, prea puține și greu de găsit în extrasezon

În ediția de astăzi a emisiunii RURAL discutăm despre situația pomiculturii din România, despre ce a mai rămas din livezile de odinioară, dar și despre problemele apărute din cauza acestei situații în industria conexă, cea a conservelor din legume și fructe. De asemenea, vom aborda ajutorul european anual în acest domeniu, dar și măsurile speciale de sprijinire a fermierilor europeni în contextul embargoului impus de Rusia produselor alimentare comunitare, deci și fructelor.

Banii reprezintă însă doar o mică parte din soluția problemei, pentru că în domeniu există încă prea multe neîmpliniri. Fructele produse în România sunt de cele mai multe ori mai scumpe decât cele din import, chiar aduse din America de Sud sau China, iar calitatea, spun cei din industria de profil, dar și reprezentanții lanțurilor de mari magazine, lasă uneori de dorit. În plus, nu există o ritmicitate a producătorilor, care să fie în stare să aprovizioneze cu legume și fructe pe tot parcursul anului, și nu numai sezonier. Despre toate acestea vom discuta cu un fermier care se ocupă de aproape 100 de hectare de livadă în județul Dâmbovița. Sorin Butoi este președintele cooperativei agricole ”Pomicultorul dâmbovițean” din satul Drăgăești Ungureni, comuna Mănești. La discuție va fi parte și Mihaela Gherghișan, corespondentul RFI la Bruxelles pentru că acolo tocmai s-a încheiat prima parte a consiliului agri, care dezbate interdicția de import a unor fructe din Uniunea Europeană în Rusia.

Până la acele discuții, să ascultăm ce cred despre pomicultura românească, dar nu numai, cei din industria care transformă legumele și fructele în conserve, gemuri și sucuri. Am fost la Râmnicu Vâlcea, la fabrica Râureni, unde stau de vorbă cu Ana Maria Floricu, sales manager, și Adrian Marinoiu, director de marketing. Ei îmi spun că povestea fabricii a început în 1968 pentru că la acea vreme, materia primă era din belșug.

RURAL - EMISIUNE 10.11.2014 by RFI Romania