În noua ediție a emisiunii RURAL plecăm de la problemele unui mic fermier din județul Galați și ajungem la Bruxelles, la un europarlamentar, vicepreședinte al comisiei de agricultură din Parlamentul European. Între timp, facem un popas la un târg de vinuri, în București, și nu uităm nici de ultimele știri din agricultură, grupate în jurnalul rural.
Așadar, începem din satul Frunzeasca, județul Galați, la doi pași de Tecuci și la câteva zeci de kilometri de reședința de județ, acolo unde se află instituțiile și agențiile care răspund de agricultura din zonă, inclusiv de finanțarea acesteia. Numai că micii fermieri, așa cum am descoperit, se descurcă doar cu fonduri proprii. Din partea Uniunii Europene, din care fac și ei parte, primesc numai plățile pe suprafață, iar de la statul român mai nimic. Doar că vina e împărțită, pentru că, recunosc chiar ei, le lipsește puterea de a negocia, și asta pentru că nu sunt grupați în nici un fel de asociație sau cooperativă.
Unul dintre acești fermieri este Ganciu Postolache, care se ocupă acum de pământ și de câteva animale după ce a lucrat mulți ani în Italia. Cu banii strânși acolo și-a ridicat o casă și câteva solarii pentru legume, a cumpărat câteva animale și mai mulți stupi de albine. Pe Ganciu Postolache l-am găsit într-un solar, în timp ce afară ploua mărunt, ca toamna, deși eram în plină primăvară.
De lângă Dunăre mergem acum la Bruxelles, unde corespondentul RFI Mihaela Gherghișan stă de vorbă cu europarlamentarul Viorica Dăncilă, vicepreședinte al comisiei de agricultură din Parlamentul European.
Abia s-a încheiat, în București, târgul internațional de vinuri GoodWine. O expoziție cu zeci de manifestanți, de soiuri, cu mii de sticle de vin și cu degustători pe măsură. Emisiunea Rural a fost și ea la târgul GoodWine, în calitate de observator și comentator. În fața atâtor experți, am căutat pe cineva care să ne lămurească și astfel am stat de vorbă cu Cătălin Păduraru, din partea International Wine Contest, de la care am încercat să obțin un curs rapid despre vinuri și vinificație.
În același târg am găsit doi avocați, dar nu veniți la cumpărături, ci prezenți în calitate de podgoreni – Valeriu și Cristiana Stoica. Pe Valeriu Stoica multă lume îl știe și din lumea politicii, pe Cristiana Irinel Stoica din avocatură. Cunoscătorii știu însă că cei doi au o vie la Drăgășani, vie care, după cum spun ei, promite. Valeriu Stoica tocmai își lansa o carte despre lumea vinului, așa că am stat de vorbă cu Cristiana Irinel Stoica.
La același tâg de vinuri am mai descoperit ceva – cum se transferă o afacere de la o generație la alta. Chiar dacă transferul nu e unul total, ci mai mult înseamnă să crești o altă afacere lângă cea a părinților, dar în același domeniu de activitate. Așa că începutul nu a fost tocmai greu, mi-a spus Victor Deleanu, unul din patronii Casei de Vinuri Cotnari.