Ministru nou la agricultură, aceleași probleme de ani de zile

Emisiunea de astăzi începe la scurt timp după ce Achim Irimescu, propus drept nou ministru al agriculturii, a primit aviz favorabil în comisiile parlamentare de specialitate.

Achim Irimescu este deocamdată ministru-consilier în cadrul Reprezentanţei permanente a României la Bruxelles şi şeful secţiei Agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol. El a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii între mai 2012 - februarie 2014, la propunerea ministrului agriculturii, Daniel Constantin.

În timp ce la București se discută și votează formarea noului guvern, deci și instalarea unui nou monistru la agricultură, datele oficiale din domeniu arată că fondurile europene atrase în trei ani și șase luni, respectiv din mai 2012 și până în noiembrie 2015, au depășit opt miliarde de euro, atât ca plăți directe, cât și pe fonduri de investiții. Este vorba de perioada în care Daniel Constantin a fost ministru al agriculturii.

Adevărat e că nu toate capitolele au rezultate mulțumitoare, de exemplu probleme au fost în cazul Programului Operațional de Pescuit, unde, chiar dacă s-au făcut progrese din mai 2012, nu s-a reușit decât o absorbție de 58%.

Ținând cont de aceste date, să spunem că o parte dintre măsurile și submăsurile deschise anul acesta sunt blocate pe moment din cauza că s-a ajuns la limita de finanțare pentru anul în curs. Lucrurile nu se opresc însă pentru că proiectele care sunt în așteptare pot fi depuse de la începutul anului viitor.

Discutăm despre situația finanțărilor prin PNDR 2014 – 2020 cu directorul adjunct al AFIR, Nicolae Popa

RURAL - EMISIUNE 16.11.2015 by RFI Romania