Bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2016 este de aproximativ 13,443 miliarde de lei, la care se adaugă 7,39 miliarde lei reprezentând contribuția externă nerambursabilă a Uniunii Europene la finanțarea Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, evidențiată ca venit în bugetul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Astfel, bugetul total prevăzut pentru acest an este de 20,83 miliarde lei, reprezentând 2,81% din PIB.
Pentru anul 2016, MADR va acorda ajutoare naționale tranzitorii în zootehnie de 897,9 milioane lei, din care 259 milioane lei la speciile ovine și caprine și 638,9 milioane lei la bovine (122,8 milioane lei pentru sectorul lapte și 516 milioane lei pentru sectorul carne).
De la bugetul de stat vor fi finanțate, în 2016, cheltuielile pentru modernizarea infrastructurii de irigații – 135,8 milioane lei, programul de realizare a Sistemului Național Antigrindină și de Crestere a Precipitațiilor – 20 milioane lei, programele de cercetare sectorială în domeniul agricol și de funcționare a institutelor de cercetare – 95,2 milioane lei, dar și renta viageră aferentă cererilor depuse pentru terenurile concesionate sau vândute până la sfârșitul anului 2009 – 70 milioane lei.
În ce privește PNDR 2007-2013, România nu a reușit să absoarbă toți banii destinați agriculturii și dezvoltării rurale, procentul absorbției depășind cu greu 90%, acuză ministrul Achim Irimescu. ”Am reușit, în ghilimele, performanța să nu utilizăm un miliard pentru perioada 2007-2013 pe fondul de dezvoltare rurală la care se adaugă penalizări, corecții financiare de peste 600 de milioane. Deci un miliard și 600 milioane de euro care ar fi ajutat foarte mult agricultura și mediul rural românesc”, spune ministrul agriculturii.
”În mod sigur nu ne-am făcut datoria cum trebuie ca autorități, instituții ale statului. Pe de altă parte, lipsa inițiativei private în condițiile în care nu s-a stimulat inițiativa privată corespunzător, am ajuns în situația în care multe proiecte începute să fie abandonate. O mare rată a fondurilor de care vorbeam că le dăm înapoi se datorează faptului că nu am reușit să avem credite, nu am reușit să progresăm suficiente proiecte pentru a le duce la bun sfârșit”, explică Achim Irimescu, apreciind că pentru a rezolva problema absorbției greoaie de fonduri europene ”trebuie să ne schimbăm noi întâi în administrație”.
Pe de altă parte, Achim Irimescu spune că este la curent cu dificultățile pe care fermierii le întâmpină și care sunt stipulate în Ghidurile Solicitantului și în noul PNDR, cel pentru 2014-2020. ”Noile ghiduri au fost criticate vehement și în perioada următoare le vom reface. Avem, se pare, în firea noastră o genă care ne spune că lucrurile se pot face și complicat și nu doar simplu. Solicităm lucruri incredibile. Cineva care dorește să dorește să facă o cramă, să cumpere barice – butoaie mari, trebuie să spună ce soiuri a cultivat, cât vin în anii X, Y , o mulțime de informații ce pot să reprezinte informație inutilă pentru o agenție de plăți care trebuie să acorde fondurile pentru baricele respective”, a exemplificat Achim Irimescu.