Agricultura românească nu poate rezista într-o piață globală, în care concurența e acerbă din partea producătorilor, iar din partea comercianților vin mereu presiuni pentru scăderea prețurilor. Modernizarea este astfel singura șansă pentru fermierii români, indiferent de calibrul acestora, la ora actuală costurile de producție în agricultura românească fiind mult mai mari decât în alte țări.
De vină pentru această situație, spun specialiștii în domeniu, e lipsa de capital, greu de obținut din partea băncilor, dar și neimplicarea statului pentru un sprijin real și de durată pentru fermieri.
Cei care trăiesc din agricultură sunt de multe ori lăsați să se descurce singuri și să facă rost de bani pentru o afacere sau alta de unde pot. Lipsa unei piețe funciare și a unei burse a cerealelor fac ca domeniul să nu fie atractiv pentru bănci, care ezită în a aproba un credit în domeniu.
Banii europeni sunt mai mult decât atractivi, numai că procesul birocratic îndelungat face ca mulți să renunțe la această formă ieftină de finanțare. Și totuși, România stă bine la folosirea fondurilor comunitare în domeniul agricol, unde se înregistrează cea mai ridicată rată de absorbție.
Rămâne de văzut ce procent din cele 20 de miliarde de euro, disponibile pentru fermierii români în noul PAC, va fi utilizat pentru modernizarea cu adevărat a agriculturii. Subvențiile pe care le primesc agricultorii, mai ales cei de mică anvergură, sunt folosite se pare mai mult pentru supraviețuire și în nici un caz pentru cumpărarea de utilaje moderne. La starea de precaritate contribuie și sistemul bancar din România, care este foarte reticent în a acorda un împrumut atunci când acesta este garantat cu terenuri. De vină ar putea fi și lipsa unei adevărate piețe a terenurilor, dar e la fel de adevărat că soluția ar putea fi un nou rol al statului în economie în general și mai ales în agricultură, un fel de parteneriat stat – privat. Asta ar însemna o intervenție directă din partea statului, să încheie parteneriate cu fermierii și să garanteze finanțarea agriculturii.
Ascultați emisiunea ”Rural”, în care discutăm despre modernizarea agriculturii românești în lipsa fondurilor necesare. Invitații lui Cătălin Lența sunt Mihaela Gherghișan, corespondent RFI la Bruxelles, Marcel Cucu, fermier cu suprafețe însemnate în Brăila și Gabriela Avram, care are o fermă de păsări la Cataloi, în județul Tulcea.