AcasăNoul atestat de producător, birocrație mare, acuză producătorii de legume

Noul atestat de producător, birocrație mare, acuză producătorii de legume

În această ediție a emisiunii Rural abordăm și discutăm două subiecte – apariția și obligativitatea atestatului de producător agricol și a carnetului de comercializare a produselor și iminenta dispariție a cotelor de producție a laptelui în Uniunea Europeană. Să rămânem pentru început la schimbarea documentelor care vor permite vânzarea în piețe a produselor obținute în gospodăria proprie, dar nu numai.

Carnetul de agricultor va fi tipărit pe format A5 şi va avea 120 file, câte 3 file/exemplar x 40 seturi/carnet. Vor fi menționate numele soțului sau al soției, rudele, afinii de gradul I care pot utiliza carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în afara titularului atestatului de producător. Carnetul va fi eliberat de primării cu respectarea unui anumit regim de completare a primei file din carnet, care este nedetaşabilă. Tot pe prima filă vor fi notate suprafeţele de teren, respectiv efectivele de animale deţinute de titular, precum şi produsele pentru care se solicită emiterea carnetului. În document trebuie trecute toate produsele vegetale rezultate din culturi de câmp, culturi în spaţii protejate, plantaţii, pepiniere, păşuni şi fâneţe, după caz, sau toate produsele zootehnice.

Noile ”probleme” pentru fermierul român vin în timp ce reprezentanții Hortifruct, cea mai mare organizaţie de producători de legume şi fructe din România, susţin că anul acesta au cultivat doar jumătate din suprafaţa destinată legumelor. Embargoul cu Rusia şi preţul gigacaloriei îi face necompetitivi pe piaţa locală, invadată de importuri din Grecia, Spania şi Turcia.

Urmare a embargoului rusesc, dar şi a faptului că preţul gigacaloriei s-a majorat de la începutul anului trecut cu aproximativ 40% i-a determinat pe producătorii de legume şi fructe să renunţe la o jumătate din producţie. În aşteptarea unor momente mai prielnice, membrii Hortifruct, cea mai mare organizaţie de producători de legume şi fructe din România au decis să planteze, pentru început, doar jumătate din suprafaţa pe care o au la dispoziţie.

Cât privește apropiata dispariție a ”cotelor de lapte” în Uniunea Europeană, federaţia Agrostar recomandă fermierilor să se unească în asociaţii puternice. Agrostar avertizează că dispariţia cotei de la lapte, care limitează producţia pentru fiecare ţară şi fiecare producător, din 1 aprilie, va fi un dezastru pentru micii producători şi piaţa din România.

”Când o să dispară cota de lapte o să fie un dezastru pentru micii producători din România, pentru că ne invadează laptele din alte state UE, cu performanţe remarcabile în acest domeniu. Să nu uităm că, în urmă cu mai mulţi ani, cota de lapte a fost introdusă tocmai pentru că ţări precum Franţa, Germania, Olanda, obţineau producţii foarte mari de lapte, care distorsionau piaţa. Fermierii trebuie să fie mai bine informaţi, să ştie ce îi aşteaptă. Soluţia este să se unească în asociaţii puternice. În ultimele luni, am constatat că mulţi crescători mici şi mijlocii de bovine au înţeles că singuri nu vor avea nici o şansă şi ne caută pentru a înfiinţa sindicate. Numai de la sfârşitul anului trecut am înfiinţat sindicate în mai multe judeţe, din care fac parte peste 4.000 de crescători de bovine”, susţine secretarul general al Agrostar, Horaţiu Raicu.

Începem însă discuția despre noul carnet de producător cu Mihaela Gherghișan, corespondent RFI la Bruxelles, și cu Mircea Croitoru, preşedintele Grupului de producători ”Legume-Fructe Matca” din județul Galați. În partea a doua a emisiunii, în chestiunea cotelor de lapte, va fi prezent și Horațiu Raicu, secretarul general al Agrostar.

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare