O afacere integrată, construită ”de la coadă la cap”

În ediția actuală a emisiunii Rural discutăm din nou despre cum se mai schimbă agricultura românească. Astăzi - despre o afacere integrată în domeniu, dar care a pornit atipic – întâi a fost o unitate de prelucrare a materiilor prime și mai târziu  baza de producție aferentă.

Și tot în emisiunea de astăzi discutăm despre un recent raport care susține că 40 de procente din terenurile bune pentru agricultură din țară nu ar mai fi în proprietatea unor cetățeni sau firme din România. Documentul a stârnit întâi nedumerire și oarecare stupoare iar apoi a provocat dezbateri, inclusiv în Parlamentul European, de unde avem o reacție. Și evident, la final, nu lipsește jurnalul rural.

Să începem însă cu reportajul emisiunii, iar pentru asta am fost la Slobozia, în Ialomița. Aproape în mijlocul Bărăganului nu te-ai aștepta să găsești prea multe în afară de cereale. Și totuși există - și vorbesc de grupul de firme al lui Mitru Crișan, cel care cândva conducea Combilul, unul din cele mai mari combinate de creștere și îngrășare a porcilor. Vremurile acelea au trecut, iar Mitru Crișan s-a gândit acum vreo zece ani să devină om de afaceri pentru el, nu pentru stat. Întâi a construit o fabrică de produse lactate, că doar nu voia să intre în concurență cu firma pe care o păstorea la stat. Și încet încet, cu banii lui, dar și cu fonduri europene, are astăzi o afacere integrată, dar care nu a ajuns la apogeu.

Patru din zece hectare de teren agricol din România nu ar mai avea proprietari cetățeni români, susține un raport întocmit pentru departamentul de agricultură al Comisiei Europene. Documentul atrage atenția asupra fenomenului de ”acaparare” a terenurilor agricole din Europa de Est de către cetăţeni străini din afara spațiului comunitar, dar și calculează cât teren a fost cumpărat de cetăţeni ai Uniunii Europene, dar din alte ţări decât acelea în care se află pământul. În același timp cu apariția acestui raport, care va fi discutat în Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European, o anchetă jurnalistică susține că mai multe fonduri de pensii americane și olandeze profită de pe urma țăranilor români, cumpărând teren la prețuri de nimic. Ancheta Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și a unei platforme similare din Olanda arată că multe terenuri din România ar fi ajuns în proprietatea unei bănci olandeze, iar jurnaliștii susțin că unele vânzări s-au făcut fie forțat, fie prin intermediari cunoscuți ca având probleme penale.

Europarlamentarul Daniel Buda a comentat pentru RFI situația acaparării terenurilor agricole în țările din est de către cetățeni sau firme din vestul Europei. Daniel Buda spune că există un fel de speculă cu pământ, o situație potențial periculoasă pentru România. Într-un interviu acordat corespondentului RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan, el vorbește și despre raportul Parlamentului European pe această temă, care cere o modificare a legislației la nivel UE privind recunoașterea pământului ca o formă de capital.

RURAL - EMISIUNE 23.11.2015 by RFI Romania