Cu doar o zi înainte de protestul de marți, 15 decembrie, al crescătorilor de ovine, tensiunea a atins cote maxime. Conflictul dintre oieri și vânători este acum unul pe față după ce în cursul zilei de duminică, la Botoșani, unul dintre liderii crescătorilor de oi din România a fost amenințat cu arma de foc chiar pe pământul fermei sale. Fermierul a ajuns la fața locului alarmat de angajații săi care l-au chemat după ce agresorul, un bărbat înarmat și îmbrăcat ca un vânător autentic, a reușit să împuște unul dintre câinii de la stână.
Crescătorul a adăugat că nu știe cine are fondul de vânătoare în zona respectivă. În schimbul, unul dintre lucrătorii de la ferma sa a povestit că unii vânători erau sub influența băuturilor alcoolice și, în plus, erau însoțiți și de copii. Incidentul de la Botoșani vine după un lung șir de imagini postate pe internet în care câinii ciobanilor apar împușcați, iar autoritățile nu pot face nimic pentru că practica este legală. Atât timp cât oierii au mai mult de 3 câini la munte, vânătorii au dreptul a-i vâna pe restul scăpând nepedepsiți printr-o portiță a Legii vânătorii.
Ministrul agriculturii Achim Irimescu spune că a avut deja mai multe întâlniri cu federații importate din agricultură, inclusiv pe Legea vânătorii, unde, spune el, este o mare problemă. ”Sper să se rezolve, pentru că eu consider că este mai important oieritul decât faptul că anumiți vânători riscă să își vadă vânatul îndepărtat din cauza câinilor”, a explicat ministrul.
Vă amintim că Sindicatul crescătorilor de ovine este decis să obțină modificarea Legii vânătorii cu toate prevederile sale care, spun oierii, le încalcă drepturile. În afară de a le limita numărul de câini, pe oameni îi supără mai ales interdicția de a mai pășuna animalele pe terenurile agricole în intervalul 6 decembrie-24 aprilie.
Până la detensionarea situației și până ce Achim Irimescu va rezolva problemele, am stat de vorbă cu fostul ministru al agriculturii, Daniel Constantin, despre ce lasă în urmă.