Oficial european la RFI – când vin banii prin PNDR 2014 - 2020

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 așteaptă ultimele evaluări la Bruxelles și aprobarea Comisiei Europene. Autoritățile de la București se arată optimiste și spun că acest lucru se va produce în februarie. Una din direcțiile de acțiune este sprijinirea fermelor medii. Alocarea totală este de 8,015 miliarde de euro.

E sigur că viitorul PNDR 2014-2020 va avea un număr redus de măsuri, de numai 12 sau 13, față de 24, cât conținea cel vechi, iar procedurile de absorbție vor fi simplificate. Pe lângă reducerea birocraţiei, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 vine cu multe măsuri noi ce încurajează fermierii mici şi mijlocii să se organizeze în asociaţii care să investească în lanţuri de aprovizionare.

”Cheia succesului în următorul proiect este o cooperativă de ferme mici sau medii, care depune un proiect de investiţii ce are în vedere realizarea unui lanţ scurt de aprovizionare. Astfel, agricultorii vor primi finanţare de 90% şi sunt punctaţi de trei ori. O dată pentru că este cooperativă, în al doilea rând pentru că are un lanţ scurt de aprovizionare şi în al treilea rând pentru că se află în plafonul de ferme medii”, explică secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

O noutate în PNDR 2014 - 2020 este ideea de fermier activ. Orice fermier care va primi subvenţii în valoare de peste 5.000 de euro va trebui să facă dovada că este agricultor activ prin două moduri. În primul rând, prin documente care să ateste că veniturile din agricultură reprezintă mai mult de o treime din veniturile sale totale, sau că valoarea subvenţiei pe care trebuie să o primească este mai mare de 5% din totalul veniturilor sale. Iar în al doilea rând, prin acte care să demonstreze că deţine o formă de organizare, de exemplu PFA.

În emisiunea ”Rural” discutăm cu Mihai Dumitru, director general adjunct la departamentul dezvoltare rurală al Comisiei Europene. Mihai Dumitru, în dialog cu corespondentul RFI Mihaela Gherghișan, explică ce înseamnă flexibilitate în utilizarea fondurilor europene, despre sprijinirea fermierilor tineri și a celor mici, dar și despre dezvoltare locală prin agenți locali.

RURAL - EMISIUNE 12.01.2015 by RFI Romania