Orgoliile politice opresc ”legea irigațiilor”. Agricultura României rămâne la mila Celui de Sus

În ediția de astăzi a emisiunii ”Rural” discutăm cu ministrul agriculturii Daniel Constantin despre legea irigațiilor, care tocmai ce a fost respinsă în parlament, deși nevoia de apă în agricultura românească e mai mare ca niciodată.

Așa că, după abținerea de la vot a deputaților liberali, încă neexplicată public, șefii agriculturii sunt obligați să găsească o rapidă soluție de avarie. Se pare că există o posibilitate legală pentru a îndrepta lucrurile, depinde însă de politicieni dacă bugetul pe anul viitor va include și banii pentru investiții în sistemul național de irigații.

Tot în emisiunea de astăzi discutăm cu președintele Grupului de Acțiune Locală ”Podișul Târnavelor” despre cum poate o asociație de acest fel să ajute la dezvoltarea unei regiuni, despre care îi sunt planurile și unde vor liderii ei să ajungă.

Nu lipsesc lămuririle despre cum pot fi obținuți banii europeni pentru proiecte în agricultură și astăzi avem amănunte despre submăsura 4.1 – ”Investiții în exploatații agricole”. Iar la final, ultimele știri din domeniu, grupate în Jurnalul Rural.

Începem însă cu lupta de orgolii din jurul proiectului de lege privind sistemul național de irigații. Vă amintiți că săptămâna trecută, proiectul de lege privind irigaţiile nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea de către plenul Camerei Deputaţilor. Cei care au împiedicat acest lucru au fost reprezentanții PNL, care s-au abținut de la vot, chiar dacă în comisia pentru agricultură lucrurile păreau aranjate.

Cum poate fi explicată această acțiune care lasă agricultura românească la mila ploii, l-am întrebat pe ministrul Daniel Constantin.

În drumurile emisiunii ”Rural” prin agricultura românească am ajuns și în Mureș, unde am stat de vorbă cu Călin Walter, președintele Asociației GAL Podișul Târnavelor. Este unul dintre multele de acest fel, un grup de acțiune locală care acționează în cadrul Axei 4 LEADER a Programului Național pentru Dezvoltare Rurală. Totul a început în anul 2009, când un grup de inițiativă a format și consolidat un parteneriat public – privat, așa numitul Grup de Acțiune Locală Podișul Târnavelor, care acoperă zona de sud-vest a județului Mureș. Are în componență 14 unități administrativ-teritoriale și 30 de parteneri privați, după cum spune președintele GAL-ului, Călin Walter.

RURAL - EMISIUNE 05.10.2015 by RFI Romania