Agricultura românească a ajuns să fie foarte diversă. Există ferme mari, consolidate, sunt ferme de familie și gospodării agricole care nu produc pentru piață.
În acest context, viitoarea politică agricolă comună ar putea aduce o serie de riscuri în ceea ce privește plafonarea subvențiilor agricole europene. Impactul aplicării unei astfel de măsuri asupra fermelor mari va fi complicat. De asemenea, o problemă nu doar pentru România, ci pentru întreaga Uniune Europeană este tema tinerilor fermieri. Clubul Fermierilor Români a lansat o serie de programe prin care își propune ca tinerii fermieri să aibă posibilitatea de a se instrui.
Invitaţi: Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români, Ciprian Olteanu, fermier tânăr.
Jurnal Rural
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a autorizat și a efectuat plăți către fermieri, antreprenori și autorități publice în luna ianuarie 2020 în valoare totală de 56 milioane de euro, din care 48 milioane de euro reprezintă contribuția Uniunii Europene, restul fiind asigurat din bugetul național.
Plățile au fost efectuate pentru decontarea cheltuielilor realizate de beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 pentru proiecte de investiții în agricultură. Cea mai mare valoare a plăților efectuate o reprezintă suma virată către fermierii care au realizat investiții în exploatații agricole respectiv 13 milioane de euro.
De asemenea, Grupurile de Acțiune Locală au beneficiat de plăți în valoare de 8 milioane de euro. AFIR a plătit 8 milioane de euro către autoritățile locale, iar plățile efectuate în contul tinerilor fermieri se ridică la 4,75 milioane de euro. De asemenea, au fost plătite 4 de milioane de euro beneficiarilor programului privind investițiile pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice.
Mere mai scumpe
Prețurile merelor sunt semnificativ mai mari pe piața europeană decât media ultimilor cinci ani și peste cele din anul comercial trecut, în condițiile unei recolte în 2019/2020, cu mult mai redusă față de anul anterior.
Comisia Europeană preconizează că prețurile medii în acest an comercial vor depăși mult media ultimilor cinci ani. Există diferențe între statele membre, iar excepția este Franța, care pe fondul unei recolte mai mari în 2019/2020, are prețuri mai mici.
Producția totală de mere în Uniunea Europeană pentru anul comercial curent, 2019/2020, este de 10,5 milioane tone, cu 20% mai puțin decât în anul precedent.
Cei mai mari producători sunt Polonia, cu 2,7 milioane tone (în scădere cu 44% față de anul precedent), Italia cu 2,2 milioane tone (minus 3%) și Franța cu 1,7 milioane tone (+12%).
Recolta de mere a României aferentă anului agricol 2019 este de 319.000 tone, cu 25% mai redusă decât producția record din 2018.
Crește consumul de produse agroalimentare
Consumul de produse agroalimentare crește spectaculos. În luna decembrie 2019, vânzările cu amănuntul de produse alimentare, băuturi și tutun au avansat cu 9,4% față de aceeași perioadă din 2018, conform datelor Institutului Național de Statistică. Aceasta este categoria de produse care a înregistrat cea mai mare creștere în comerțul intern cu amănuntul. În total, anul trecut, vânzările de produse agroalimentare au fost cu 6% mai mari decât în 2018.
La nivelul Uniunii Europene, conform datelor Eurostat, se remarcă o scădere a vânzărilor de produse agroalimentare, minus 0,3% în decembrie 2019 față de decembrie 2018.
În totalul vânzărilor în comerțul cu amănuntul, incluzând și produsele nealimentare și carburanţii pentru autovehicule, România a înregistrat, de asemenea, cea mai mare creștere din Uniunea Europeană, cu 8,3%, fiind urmată de Ungaria (+6,1%) și Malta (+5.6%). În medie, în Uniunea Europeană, creșterea consumului a fost, anul trecut, de 1,9%.