Cine și cum împarte banii europeni în noua PAC?

Eurodeputații au stabilit că statele membre își pot păstra numărul de agenții de plăți, două așa cum este cazul României sau al Franței

România ar putea rămâne cu două agenții de plăți în agricultură, indică un vot în comisia de specialitate a Parlamentului European. Este vorba de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Eurodeputații din comisia pentru agricultură au decis funcționarea, în continuare, a agențiilor de plăți prin care se achită fermierilor subvențiile și fondurile europene pentru investiții. Textul adoptat permite, la prima vedere, ca agențiile de plăți din România să funcționeze și în noua Politică Agricolă Comună. Eurodeputații au stabilit că statele membre își pot păstra numărul de agenții de plăți, două așa cum este cazul României sau al Franței. Nu se vor putea înființa însă alte entități de plată și asta pentru că, pentru exercițiul financiar viitor, se va menține ”starea de fapt” care va fi la sfârșitul acestui an.

Referitor la condiția legată de regionalizarea sistemului de plăți, aceasta este deja funcțională atât la nivelul APIA, cât și la AFIR unde sunt organizate structuri regionale, conduse și coordonate de șefi din cadrul APIA, de regulă directori județeni.

Chiar dacă la nivel comunitar fiecare stat membru limitează numărul agențiilor de plăți acreditate, în cazul în care agențiile de plăți sunt stabilite la nivel regional, statele membre fie acreditează o agenție de plată la nivel național pentru sistemele de ajutoare care, prin natura lor, trebuie gestionate la nivel național, fie statele membre conferă gestionarea aceste scheme la agențiile lor regionale de plată.

Acreditarea agențiilor de plăți pentru perioada 2014-2020 se reportează până în perioada de programare 2021-2027, cu condiția ca acestea să fi informat autoritatea competentă că respectă criteriile de acreditare și dacă nu este efectuată o revizuire.

Discutăm subiectul cu Mihaela Gherghișan, corespondentul RFI la Bruxelles, și cu Emil Dumitru, președintele Federației Pro Agro.