Lanțul de producție a materiei prime, procesare, vânzare nu a fost lipsit de-a lungul timpului de tensiuni între principalii actori din sectorul de panificație. Actorii economici de pe “filiera pâinii” au avut dispute pe tema prețului, a termenului de plată sau a concurenței care vine de la producătorii care folosesc aluat congelat. Soluția pentru funcționarea lanțului de la “fermă la furculiță” este parteneriatul de lungă durată.
Invitaţi la Rural: Dan Hurduc, fermier din județul Vaslui, Viorel Marin, președinte ANAMOB, George Bădescu, director executiv, AMRCR, Mihaela Gherghișan, corespondent RFI la Bruxelles.
Jurnal Rural
- Comisia Europeană este constrânsă să reevalueze impactul reducerii pesticidelor;
- Vânzările de produse veterinare antimicrobiene au scăzut cu 18%, în ultimii trei ani;
- Prelungirea autorizației pentru erbicidul glifosat, la dispoziția Comisiei;
- Coridorul maritim Marea Neagră, din nou funcțional pentru exporturile ucrainene;
- În Consiliul Agrifish, Spania ia atitudine și abordează criza îngrășămintelor.
Comisia Europeană este constrânsă să reevalueze impactul reducerii pesticidelor
Miniștrii agriculturii din statele membre exercită presiuni asupra Comisiei Europene pentru a actualiza impactul reducerii la jumătate a utilizării pesticidelor până în anul 2030. De asemenea, majoritatea ambasadorilor statelor membre pe lângă Comisia Europeană au convenit, săptămâna trecută, să solicite executivului european analize suplimentare cu privire la proiectul său. Cel mai probabil, mișcarea va amâna cu câteva luni discutarea propunerii de Regulament privind utilizarea durabilă a pesticidelor între instituțiile europene sau ar putea chiar să o anuleze, dacă nu se va ajunge la un acord până la sfârșitul mandatului actualei Comisii, subliniază politico.eu.
Opoziția, coagulată în jurul mai multor state membre, argumentează solicitările prin schimbarea contextului european după izbucnirea războiului din Ucraina, prin dificultățile fermierilor apărute o dată cu creșterea inflației și temerile acestora că producțiile vor scădea.
Vânzările de produse veterinare antimicrobiene au scăzut cu 18%, în ultimii trei ani
Raportul anual al Agenției privind supravegherea europeană a consumului de antimicrobiene veterinare, lansat vineri, 18 noiembrie, arată că în ultimii trei ani, în cele 27 de state membre, vânzările totale de antibiotice destinate animalelor s-au redus cu 18%, sau cu aproximativ o treime din obiectivul stabilit în strategia Farm to Fork pentru anul 2030.
Conform unui sondaj Eurobarometru, publicat recent, doar 30% dintre români știu că utilizarea antibioticelor pentru stimularea creșterii animalelor din ferme este interzisă în Uniunea Europeană, față de 42% media UE. 61% dintre respondenții români sunt de acord cu faptul că animalele bolnave crescute în ferme trebuie tratate cu antibiotice, dacă acesta este cel mai potrivit tratament, un procentaj apropiat de media europeană, de 64%.
În politica sa agroalimentară, Comisia vizează măsuri de reducere cu 50 % a vânzărilor de antibiotice pentru animale de fermă și pentru acvacultură până în 2030, în vederea reducerii rezistenței antimicrobiene și a protejării sănătății animale și umane.
Prelungirea autorizației pentru erbicidul glifosat, la dispoziția Comisiei
Comisiei Europene îi revine obligația legală de a lua o decizie în privința reaprobării erbicidului glifosat, după ce săptămâna trecută, marți, în comisia de apel, nu a existat o majoritate calificată care să susțină reautorizarea temporară, până la 15 decembrie 2023, potrivit Euractiv.
Prelungirea autorizației pentru glifosat cu încă un an a fost propusă de Comisia Europeană, deoarece aprobarea actuală urmează să expire la jumătatea lunii decembrie, iar reevaluarea substanței active de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) va deveni disponibilă abia în iulie 2023. În octombrie, țările membre nu au format o majoritate în favoarea reaprobării glifosatului și au blocat propunerea în Comitetul permanent pentru plante, animale, alimente și furaje, determinând executivul Uniunii Europene să facă recurs, însă și această a doua încercare a fost un eșec.
Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat pentru sursa citată că executivul european va trece acum la adoptarea regulamentului care va prelungi perioada de aprobare a glifosatului cu un an, și anume până la 15 decembrie 2023.
Coridorul maritim Marea Neagră, din nou funcțional pentru exporturile ucrainene
Acordul privind transportul de produse agricole ucrainene prin coridorul Mării Negre a fost prelungit pentru încă 120 de zile, începând de vineri, 18 noiembrie, după ce, la începutul lunii, Rusia s-a retras unilateral din înțelegerea mediată de Națiunile Unite. „Salut acordul tuturor părților de a continua Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, pentru a facilita navigarea în siguranță a exportului de cereale, alimente și îngrășăminte din Ucraina”, a scris Antonio Guterres, secretarul general al ONU, pe pagina sa de twitter. Potrivit Reuters, Guterres a subliniat, într-o declarație, necesitatea de a elimina obstacolele rămase în calea exportului de alimente și îngrășăminte din Rusia, o parte a Acordului pe care Moscova o consideră critică.
Coridorul maritim împreună cu rutele terestre au permis exportul a peste 25 de milioane de tone de cereale și alte produse agricole și au contribuit la scăderea prețului alimentelor în ultimele luni, potrivit unei note a Uniunii Europene.
În Consiliul Agrifish, Spania ia atitudine și abordează criza îngrășămintelor
Ministrul spaniol al agriculturii, Luis Planas, încurajează sectorul de creștere a porcilor să folosească gunoiul de grajd pentru a obține o fertilizare durabilă și a rezolva, în același timp, problemele de aprovizionare cu îngrășăminte cauzate de războiul din Ucraina. „Avem o oportunitate incredibilă în tratarea gunoiului de grajd și a nămolului și de a transforma o problemă într-un avantaj”, a subliniat Planas, citat de EFE Agro. Spania este lider în producția europeană de carne de porc, al treilea producător mondial și al doilea exportator din lume.
Criza îngrășămintelor se află pe agenda Consiliului Agrifish care are loc luni, 21 noiembrie, la Bruxelles, iar în cadrul reuniunii, delegația spaniolă abordează importanța disponibilității și a accesibilității financiare a îngrășămintelor, într-o sesiune deschisă publicului.