AcasăEmisiuneAvem liber la plata subvențiilor, la pachet cu penalizare pentru legea ”51%...

Avem liber la plata subvențiilor, la pachet cu penalizare pentru legea ”51% alimente românești”

Fermierii români răsuflă ușurați în privința plății subvențiilor europene odată cu acordul oficialilor de la Bruxelles în această chestiune. Comisia Europeană a cerut clarificări privind sprijinul cuplat pentru a se convinge că schema nu era de fapt ajutor de stat ilegal.
Ministrul agriculturii Petre Daea spune că echipa de experți trimiși la Bruxelles a reușit să convingă că Bucureștiul nu a greșit cu nimic.

Dar, una caldă, una rece. Comisia Europeană a lansat procedura de infringement împotriva României pentru că impune marilor comercianţi cu amănuntul să achiziţioneze cel puţin 51% din produse alimentare şi agricole de la producătorii locali. Alături de România este vizată și Ungaria, oficialii europeni susținând că măsurile contravin legislaţiei europene referitoare la libera circulaţie a bunurilor.

Secretarul Comisiei de Agricultură din Senat, după declanșarea infringementului pe legea supermarketurilor, spune că ”vom face o lege în acord cu Uniunea Europeană, care să asigure șanse egale producătorilor români”.

Discutăm situația cu Horațiu Raicu, secretar general al Federației Agrostar, și, de la Bruxelles, corespondentul RFI Mihaela Gherghișan.

Vezi aici textul legii supermarketurilor

 

Jurnal Rural – 20 februarie

Guvernul a aprobat un sprijin financiar de peste 119 milioane de euro pentru agricultorii din sectorul vegetal. Este vorba de ajutorul național tranzitoriu pentru a sprijini financiar producătorii agricoli din sectorul vegetal.
Banii sunt pentru anul de plată 2016, fondurile fiind pentru circa 681.000 de producătorii agricoli. Executivul a stabilit cuantumul de 17,72 euro/ha. Plata acestor subvenții începe în 28 februarie, după cum a anunțat ministrul agriculturii, Petre Daea.

Beneficiarii plăţilor directe sunt fermierii activi, fermierii persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale.

De asemenea, pot beneficia de aceste plăți și unităţile  de cercetare şi producţie, de învăţământ din domeniul agricol, cooperative agricole de exploatare şi gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole şi a efectivelor de animale, precum şi grupurile de producători care desfăşoară activitate agricolă.

Culturile pentru care se acordă acest sprijin sunt cereale, culturi proteice, plante industriale, rădăcinoase, cartofi, legume, căpşuni, pepeni, flori şi plante ornamentale, plante de nutreţ, loturi semincere, dar și alte culturi pe teren arabil inclusiv în sere şi solarii.

Se schimbă ”plata pentru înverzire”
Discuții aprinse în Parlamentul European la dezbaterea documentului Comisiei Europene pentru modificarea plăților directe, în special a celor ce țin de plata pe înverzire. Propunerea venită de la echipa condusă de comisarul Phil Hogan nu are în vedere interesul fermierilor, care este evident că nu au fost consultați pe direcțiile creionate de Comisie, susține europarlamentarul român Daniel Buda.

Una dintre nemulțumiri este legată de interzicerea aplicării produselor de protecția plantelor, adică a pesticidelor, la culturile care fac obiectul Zonelor de Interes Ecologic. Mai mulți deputați europeni susțin că până la ora actuală efectele introducerii schemei de înverzire nu sunt vizibile. Măsura ar obliga producătorii să cultive acele culturi verzi precum soia, mazăre sau alte leguminoase fără a folosi produse de protecția plantelor.

Totodată, deși s-a subliniat că există deja state care au adoptat o astfel de politică la nivel național, este încă neclar modul în care se face verificarea acestor suprafețe cu privire la aplicarea substanțelor.

De asemenea, noile reguli privind înverzirea și care includ suprafețele nelucrate și pârloagele conduc la o serie de probleme administrative, mai spune eurodeputatul Daniel Buda. ”Aceste terenuri care au intrat în circuitul de greening și stau cinci ani de zile, potrivit Curții Europene de Justiție, intră într-o altă categorie de folosință, în speță la pășuni și la fânețe permanente. Dacă fermierul dorește să le schimbe categoria de folosință, are de parcurs o procedură atât de stufoasă încât de multe ori renunță la ea”, susține Daniel Buda.

În plus, o altă mare nemulțumire este că din partea Comisiei a venit un document-delegat cu 14 puncte clare de modificare a schemei de înverzire, puncte care nu pot fi aplicate separate și pe care, în procedura actuală, europarlamentarii fie le adoptă la pachet, fie le resping pe toate.

Fonduri europene, obținute mai simplu
Ministerul Agriculturii vrea să simplifice accesul fermierilor locali la banii europeni, iar un proiect deja publicat pe pagina de internet a ministerului propune eliminarea definiției fermei de familie, precum și o diminuarea a comisionului de garantare pentru beneficiari.

Reducerea comisionului de garantare de 3,8 % va asigura, susțin autorii propunerilor, accesul mai facil al fermierilor la garanții pentru credite. De asemenea, pentru creșterea accesibilității la finanțare, se are în vedere îmbunătățirea modului de evaluare a criteriilor privind ”firma în dificultate”, conform definiției din reglementările europene în domeniul ajutorului de stat.

Prin aceste măsuri se reduce volumul informațiilor solicitate de fondurile de garantare instituțiilor finanțatoare pentru fermieri, se întărește caracterul garanției ca fiind expresă, necondiționată și irevocabilă, plătibilă în maxim 30 de zile de la executarea acesteia, cu efecte în scăderea costurilor operaționale ale finanțatorilor, a celor cu provizioanele de risc de credit și stimularea creditării acestora cu încadrarea în marja de 2 puncte procentuale.

În plus, este propusă creșterea procentului de garantare de la 50% la 80% pentru fermierii care cer credite bancare pentru achiziționarea de teren agricol.

Vin banii pentru reducerea producției de lapte
APIA va plăti în curând sumele solicitate de fermierii care au depus cereri pentru  reducerea producției de lapte. Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică, APIA trebuie să plătească sprijinul – unul care face parte dintr-un program la nivel european, în două termene, până la 31 martie, respectiv 30 aprilie 2017.

Amintim că toamna trecută, Comisia Europeană a aprobat un sprijin comunitar pentru acei fermieri care își reduc producția de lapte timp de trei luni. Aceștia au putut solicita banii începând cu 12 septembrie, angajându-se să reducă livrarea cantității de lapte într-o perioadă calendaristică de 3 luni – perioada de reducere, în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent – perioada de referință.

Valoarea totală a ajutoarelor financiare prevăzute este echivalentul în lei a aproape 330.000 de euro, și se se asigură ca sprijin financiar aferent Fondului European de Garantare Agricolă, prin bugetul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

Beneficiarii eligibili sunt producătorii de lapte care au livrat lapte la prim-cumpărători în luna iulie 2016 și care s-au angajat să reducă livrarea cantității de lapte. Reducerea pentru s-a putut solicita a fost de minim 1.500 kg și de cel mult 50% din cantitatea livrată în perioada de referință.

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare