Pestă porcină africană la granițe, invazie de ouă din Polonia

Nici un fel de produse de origine animală din Ucraina și Republica Moldova nu mai pot intra în România, anunță ministrul agriculturii, care a interzis astfel de importuri după ce în statele vecine au fost raportate cazuri de pestă porcină africană.

Interdicția, mai spune Achim Irimescu, se adresează și micului trafic de frontieră, prin care ajungeau în România mari cantități de astfel de alimente. La ora actuală, lângă fiecare vameș din punctele de trecere spre Ucraina sau Republica Moldova stă și câte un medic veterinar, susține ministrul agriculturii, și asta pentru ca verificările să fie făcute riguros, iar alimentele găsite să fie confiscate și distruse.

Problema nu este însă la punctele de frontieră, ci e reprezentată de porcii mistreţi din cele două țări și care pot să aducă pesta porcină africană în România, risc evaluat de ministrul Irimescu la 70%.

În cazul în care boala, pentru care nu există vaccin, ar ajunge şi în România, toţi porcii afectaţi ar urma să fie ucişi şi incineraţi.

Acest lucru ar însemna un dezastru pentru crescătorii români de porci, care abia au primit, după mulți ani, acceptul să facă export în Uniunea Europeană. Exportul era interzis de 13 ani, mai exact din 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. Și chiar dacă boala a dispărut de pe teritoriul național de ani buni, interdicția a rămas în vigoare, situație care a adus pierderi de milioane de euro fermierilor.

Acum, după o veste bună, spune la RFI ministrul agriculturii, vine una rea, dar deocamdată doar ca o posibilitate nedorită.

De obicei se știe că o problemă nu vine niciodată singură, așa că și alți fermieri se plâng. Producătorii de ouă din România riscă falimentul din cauza importurilor din Polonia, susține Uniunea Crescătorilor de Păsări, care anunță că România este invadată de importuri de ouă ieftine și ”cu o prospețime îndoielnică”.

Ilie Van, președintele uniunii, spune la RFI că este imposibil de explicat cum un fermier din Polonia, care produce mai scump decât unul român, să vândă mult mai ieftin. E împotriva legilor economice, mai spune președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări, care este de părere că statul polonez ar putea fi de vină pentru situație, folosind practici interzise în Uniunea Europeană.

În continuare vă propun să discutăm despre digitalizarea agriculturii românești, sau, mai puțin pompos, despre nevoia de modernizare continuă. Doi antreprenori în domeniul IT, Bogdan Popescu și Alin Stanciu, au dezvoltat o aplicație care integrează cererea și oferta de transport în domeniul agriculturii. Denumită KropApp, soluția informatică le va permite fermierilor, procesatorilor și comercianților de cereale să găsească, în timp real, cele mai bune tarife din piață, iar transportatorilor să își poată aloca resursele în cel mai eficient mod posibil.

L-am întrebat pe unul dintre autorii proiectului, Bogdan Popescu, ce face exact aplicația pe care pentru început o oferă gratuit.

Emisiunea Rural din 10 octombrie 2016 by RFI Romania