PPA (pesta porcină) - România contează pe sprijin financiar european

Phil Hogan și Petre Daea

România a obţinut un angajament din partea Comisiei Europene pentru alocarea unor fonduri către zonele afectate de Pesta Porcină Africană, anunță ministrul Petre Daea, fără însă a face referire la sumele exacte.

Am obţinut ceea ce trebuia, adică angajamentul comisarului Hogan faţă de România, faţă de situaţia României şi ne-a dat posibilitatea să facem modificări în Planul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru a îndrepta sume către zonele acestea de interes, la ora actuală”, a spus Daea. Întrebat dacă are ceva să îşi reproşeze faţă de managementul situaţiei pestei porcine în România, Petre Daea a afirmat că singurul reproş este legat de faptul că nu s-au găsit soluţiile tehnice pentru eradicarea acestui virus, cu ajutorul unui vaccin sau medicament.

La jumătatea lunii septembrie, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, aflat într-o vizită la Cluj, a menţionat că pesta porcină e o problemă pentru mai multe ţări europene şi că România poate beneficia de ajutor suplimentar pentru supravegherea cazurilor apărute. Autorităţile de la Bucureşti, prin intermediul ministrului Agriculturii, Petre Daea, au solicitat, la Bruxelles, încă din luna iulie, sprijin financiar concret pentru fermierii români afectaţi de virusul pestei porcine africane şi de măsurile radicale de intervenţie ce au trebuit luate.

Discutăm situația cu liderul Federației ProAgro, Emil Dumitru, federație care cuprinde mai multe asociații ale crescătorilor de animele, inclusiv suine.

Jurnal Rural

Ministerul Agriculturii lucrează la un sistem de monitorizare și cuantificare a efectelor tratamentului semințelor cu neonicotinoide la culturile de porumb, floarea-soarelui și rapiță asupra producției agricole și a populațiilor de albine.

Proiectul pune la dispoziția autorităților cercetări aprofundate referitoare la efectele tratamentului semințelor cu neonicotinoide în condițiile specifice zonelor din sudul României, dealurile subcarpatice și centrul Moldovei.

Au fost făcute analize pentru determinarea nivelului de reziduuri de insecticide neonicotinoide atât în plante, cât și în produse ale stupului. Conform datelor preliminare, rezultă că în majoritatea probelor analizate cantitățile de reziduuri au fost sub limita cuantificabilă.

Echipa proiectului este formată din 5 parteneri, fiind vorba de Institutul pentru Protecția Plantelor, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, Stațiunea Pitești, Institutul de la Fundulea și Institutul pentru Apicultură.

UE întărește cercetarea în agricultură

Uniunea Europeană vrea să aloce mai mulți bani pentru dezvoltarea unor noi tehnologii pentru sectorul agricol pentru a crește productivitatea, dar și pentru a reduce impactul fermelor asupra mediului. Comisia Europeană a propus alocarea directă a 10 miliarde de euro din viitorul buget comunitar pentru cercetare în domeniul agricol, iar Politica Agricolă Comună va include și alte fonduri pentru inovare și noi tehnologii, ce vor fi distribuite direct de către statele membre.

”Digitalizarea va schimba agricultura în multe feluri, de la o utilizare mai eficientă a unor inputuri, precum îngrășămintele, la utilizarea echipamentelor autonome (roboți și tractoare fără șoferi) sau la schimbări în lanțul de furnizare”, declara recent Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură.

Având în vedere creșterea populației, satisfacerea cererii de alimente sănătoase și un aport alimentar optim reprezintă una dintre cele mai mari provocări mondiale. Unele estimări apreciază că cererea de alimente va crește cu 70% până în 2050, dar resursele de mediu sunt limitate. Terenurile disponibile pentru activități agricole sunt tot mai puține, nevoile energetice cresc, iar deficitul de apă se accentuează. În plus, apar noi organisme dăunătoare și a noi boli, care exercită o presiune considerabilă asupra mediului înconjurător, așa că pentru fermieri este din ce în ce mai dificil să producă alimente într-un mod durabil, arată un raport al Parlamentului European.

Măsuri naționale contra reguli europene

Ministerul Agriculturii este obligat să modifice două legi de acordare a unor ajutoare de stat pentru crescătorii de porci și pentru crescătorii de păsări, după ce Comisia Europeană a anunțat că acestea nu ar respecta normele comunitare. Cele două legi, care vor fi modificate prin ordonanțe de urgență, sunt cea pentru acordarea unui ajutor crescătorilor de porci și programul de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol.

Prin proiectul de ordonanță de urgență, se introduc în lege observațiile Comisiei Europene, în sensul definirii clare a beneficiarilor, a documentelor ce trebuie depuse suplimentar de aceștia, respectiv o expertiză contabilă. Aceasta trebuie să conțină referiri la rata rentabilității financiare, rata profitului net, productivitatea muncii, rata solvabilității generale și costurile nete suplimentare generate de realizarea investiției pentru care se solicită ajutor.

Între cheltuielile eligibile se numără construcţia staţiilor de incubaţie, a fermelor de reproducţie sau de creştere noi și cumpărarea de utilaje şi echipamente, respectiv echipamentele pentru furajare şi adăpare.

Taxa pe valoare adăugată aferentă cheltuielilor nu reprezintă cheltuială eligibilă. Nivelul ajutorului de stat pentru cheltuielile eligibile este de maxim 60% pentru tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei 5 ani anteriori datei de depunere a cererii de finanţare.

Verificați în laborator carnea de porc

Șeful MADR face apel către persoanele care au sacrificat porci și au depozitata carnea în congelator să facă analiza acesteia înainte de consum. Petre Daea spune că măsura este necesară pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane. Analizele sunt gratuite, iar rezultatele pot fi obținute în două zile. În cazul în care carnea analizată este contaminată, veterinarul va oferi proprietarilor informații despre cum să procedeze în continuare.

”Avem 24 de laboratoare în România unde se pot face aceste analize. Prima noastră solicitare, prima noastră dorință și primul nostru apel este să se ducă la medicul veterinar și să facă aceste analize, să fie convins că animalul respectiv nu a fost contaminat”, explică ministrul Daea.

În cazul în care carnea verificată este contaminată, ministrul a afirmat că aceasta va urma procedura de confiscare și distrugere.

Ținte noi pentru BERD

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi-a prezentat noua strategie în sectorul agribusiness pentru perioada 2019 - 2023, în condiţiile în care până acum investiţiile băncii în acest sector au depăşit 6,7 miliarde de euro.

Creşterea populaţiei şi modificarea dietei ar urma să conducă la o creştere cu 50% a cererii de alimente până în 2050, ceea ce va avea un impact clar asupra resurselor naturale şi mediului.

Noua strategie BERD în domeniul agribusiness recunoaşte diversitatea economiilor în care banca investeşte şi răspunde la modificarea mediului prin adoptarea unei abordări responsabile, sustenabile şi inovative. Implicarea BERD în acest sector se întinde de-a lungul întregului lanţ de producţie.

Noua strategie recunoaşte necesitatea găsirii unui echilibru între cererea pentru produse agricole şi impactul procesului de producţie asupra mediului. Strategia va fi implementată pe baza unei abordări adaptate de-a lungul lanţului de producţie pentru a creşte în mod eficient producţia alimentar, reducând în acelaşi timp impactul sectorului agribusiness asupra mediului.

În economiile în care investeşte, BERD este cea mai activă instituţie multilaterală în sectorul agribusiness. Între 2010 şi 2017, BERD a investit 6,7 miliarde euro în 447 de proiecte din sectorul agribusiness, ceea ce reprezintă 8% din investiţiile cumulate ale BERD în această perioadă.