Ce vrea noul ministru al agriculturii? De unde ia Petre Daea banii necesari?

Noua ediție a emisiunii ”Rural” vine odată cu un nou ministru al agriculturii. Schimbarea guvernului îl aduce în fruntea MADR pe Petre Daea, până acum parlamentar PSD, membru în Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților.

Așadar, noul ministru are o îndelungată experiență în acest domeniu, pe care l-a mai și condus în trecut, iar asta înseamnă că știe ce are de făcut imediat. Este adevărat că direcțiile sale de acțiune sunt cele deja anunțate în programul guvernamental și înseamnă, între alte, acordarea la timp a subvențiilor pentru agricultori și extinderea sistemului de irigații și reabilitarea a două milioane de hectare din infrastructura principală de irigații.

Intenții bune, rămâne de văzut în ce măsură vor fi și îndeplinite pentru că, dacă în chestiunea fondurilor europene lucrurile sunt mai ușoare, pentru irigații este nevoie de sume imense. Pe care niciodată în ultimii ani România nu a reușit să le mobilizeze.

În plus, ministrul Petre Daea vrea și dezvoltarea sistemului antigrindină și de creștere a precipitațiilor, stimularea producției vegetale, zootehnice și a acvaculturii prin înființarea unui credit de dezvoltare a afacerii cu garanții de la stat, inițierea unui program de susținere pentru produse deficitare precum tomate și carnea de porc, creșterea absorbției fondurilor europene și sprijin pentru angajarea tinerilor în agricultură și industrie alimentară.

Discutăm și comentăm aceste declarații cu secretarul general al Federației Agrostar, Horațiu Raicu.

Emisiunea Rural din 09 ianuarie 2017: