AcasăEmisiunePiscicultura românească, fără subvenții, cu taxe mari și concurată puternic de țările...

Piscicultura românească, fără subvenții, cu taxe mari și concurată puternic de țările vecine

În ediția de astăzi a emisiunii ”Rural” discutăm despre piscicultura din România. Iar discuția pornește de la studiul unor date oficiale, care arată că în România, consumul anual de pește este de 4 kg/cap de locuitor, mult sub media europeană. Explicațiile nu lipsesc pentru acest declin, ținând cont de faptul că necesarul de pește din România este susținut în proporție de 87% din importuri și numai 13% din producție internă.

Așa s-a ajuns la scăderea dramatică a consumului, de la 8,5 kg în 1990, la numai 4 kg în prezent. La acest lucru se adaugă și numeroasele piedici care stau în calea celor care au afaceri în domeniu. De exemplu, subvenții pentru piscicultură nu există, iar finanțarea europeană se obține greu pentru că sunt multe criterii, unele considerate nepotrivite de cei cu afaceri în domeniu, așa cum este cel privind egalitatea de șanse. Piscicultorii cu care am vorbit mi-au spus, între altele, că o astfel de cerere e greu de pus în practică pentru că domeniul creșterii peștelui nu e unul în care să-și dorească să lucreze multe femei.

Până la amănunte în legătură cu ce mai înseamnă o afacere în piscicultură în România, să amintim că sunt 6,7 miliarde de euro pentru noua politică europeană în domeniul pescăresc, având ca direcție principală dezvoltarea acvaculturii. Din această sumă, România a negociat doar 167 de milioane de euro, deși la nivel național sunt 15.000 de oameni care trăiesc din astfel de activități.

Galerie foto: http://bit.ly/1HMQNRD

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare