Plantațiile de afin din România însumează 300 de ha

În județul Dâmbovița, în comuna Cândești, am fost la prima plantație de afin din zonă. Este o adevarată afacere, pe câteva hectare, și nu câțiva arbuști în spatele casei. Cristian Radu Săracu e cel care a pus-o pe picioare, lăsând în urmă o afacere în București.

Acum câțiva ani a cumpărat un teren, aproximativ 9 hectare, și a pus la punct un plan de afaceri. Proiectul a fost depus pentru măsura 112 din vechiul PNDR și are o valoare de 3,6 milioane de lei, din care contribuția proprie se ridică la 1,5 milioane de lei. Dacă din partea autorităților de la București și a celor de la Bruxelles proiectul a fost unul bun și cu perspective, dovadă și aprobarea finanțării, nu același lucru se poate spune despre autoritățile locale, care acum umblă să îi corecteze marginile plantației de afin.

Aceasta, în sine, are mii de plante din două soiuri. Cel predominant este Elliot, care are perioada de coacere în august-septembrie, dar există și soiul Bluecorp. Cristian Radu Săracu spune că a ales acest lucru pentru că oamenii din zonă sunt destul de ocupați cu livezile proprii și mână de lucru nu prea găsește o bună parte din an.

Plantația de afini e la început, abia anul acesta urmând să intre pe rod. ”În prima fază, fructele vor merge la export. Sper să depășim acest obstacol și să se poata vinde și pe piața românească, la marii retaileri. Cred că ar trebui ca mai mulți producători să ne asociem și atunci vor intra în afacere și marile lanțuri de magazine”, spune Cristian Radu Săracu. Așa că afinele, care vor fi certificate bio, vor ajunge în magazinele din Germania, Olanda sau Spania.

Așadar, am ajuns în Cândești Vale și stau de vorbă cu Cristian Radu Săracu.

O știre recentă mi-a atras atenția - o cooperativă suedeză cumpără fostele fabrici Titan şi magazinele Casa Brutarilor. Este vorba de cooperativa Lantmannen Unibake, controlată de 27.000 de fermieri suedezi. M-am uitat din nou la cifre – 27.000 de fermieri, iar Lantmannen Unibake este parte a grupului Lantmannen care are activităţi în agricultură, energie regenerabilă, producţie de alimente, dar şi de echipamente. Grupul în ansamblul său are activităţi de circa 4 miliarde de euro în 2015, iar divizia de panificaţie contribuie cu 1,1 miliarde de  euro. Potrivit site-ului propriu, divizia de panificaţie are circa 6.000 de angajaţi în 21 de ţări şi 35 de unităţi de producţie de pâine şi alte produse de profil. Așadar, au dreptate și oficialii români din agricultură când vorbesc de nevoia de asociere ca singură variantă pentru a fi competitiv și a face profit.

Numai că în România fenomenul asocierii, chiar și în cooperative, este un strop doar într-un ocean de posibilități, mi-a spus președintele Federației ProAgro, Emil Dumitru.

Și reforma Politicii Agricole Comune nu a creat locuri de munca în agricultură, așa cum era prevăzut și cum spera toată lumea. Cel puțin asta susține un raport al Parlamentului European, după cum transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan.

Emisiunea Rural din 30 Mai 2016 by RFI Romania