Planul Naţional Strategic, o prioritate pentru ca fermierii români să încaseze banii din noua PAC

Administraţia ar trebui să respecte un calendar precis pentru ca fermierii români să poată încasa încă din anul 2023 fondurile europene alocate. În noiembrie a.c., ar trebui aprobat PNS de către Comisia Europeană, apoi ar trebui adoptată legislaţia specifică şi realizat programul informatic. În felul acesta, fermierii români vor putea să beneficieze încă de la începutul anului viitor de finanţările prevăzute în noua politică agricolă comună.

Invitaţi: Cristina Cionga, director afaceri europene, APPR, Achim Irimescu, ministru plenipotenţiar la Reprezentanata permanentă a României pe lângă UE, Ciprian Olteanu, fermier .

Jurnal rural european

  • Mai mult spațiu pentru animale, călătorii mai scurte și temperaturi reduse;
  • Ministrul olandez al agriculturii demisionează, în contextul nemulțumirilor legate de politica agricolă a UE;
  • Experții germani cer sprijin pentru măsurile de bunăstare a animalelor;
  • Dispute în instanță cu privire la două substanțe chimice interzise pe piața europeană;
  • Schemele de certificare a fermelor, primul pas pentru implementarea noii PAC.

Mai mult spațiu pentru animale, călătorii mai scurte și temperaturi reduse

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a publicat săptămâna trecută un set de recomandări pentru revizuirea legislației privind protecția animalelor în timpul transportului, la solicitarea Comisiei Europene. EFSA recomandă să se asigure mai mult spațiu, temperaturile să se mențină scăzute, iar timpii de călătorie să fie reduși la minimum. Opiniile Autorității se referă la rumegătoare mici (oi și capre), ecvidee (cai și măgari), bovine, porci și animale transportate în containere, inclusiv păsări domestice și iepuri.

Rolul EFSA este de a emite avize științifice privind riscurile alimentare, iar informațiile furnizate de autoritate sunt utilizate în elaborarea legislației și a politicilor Uniunii Europene. În cadrul strategiei Farm to Fork, constatările EFSA vor sprijini revizuirea legislației de către Comisia Europeană, cu scopul de a o alinia la cele mai recente dovezi științifice, se arată în materialul publicat pe platforma online a Autorității Europene.
Propunerile Comisiei de modificare a legislației care vizează protecția animalelor sunt așteptate în a doua jumătate a anului 2023.

Ministrul olandez al agriculturii demisionează, în contextul nemulțumirilor legate de politica agricolă a UE

Ministrul olandez al agriculturii și-a anunțat demisia, la începutul săptămânii trecute, în contextul îngrijorărilor exprimate de fermierii locali cu privire la viitorul lor ca antreprenori agricoli. „Am ajuns la concluzia că în prezent nu sunt persoana potrivită pentru a conduce, în calitate de ministru, obligațiile majore care urmează în agricultură, horticultură și pescuit”, a scris ministrul pe pagina sa de twitter.
Țările de Jos au fost, în ultimele luni, teatrul unor proteste de amploare ale fermierilor împotriva regulilor europene privind reducerea emisiilor de azot și a cantității de amoniac rezultat din creșterea vitelor.
Cabinetul olandez condus de Mark Rutte a anunțat, în vara acestui an, planul de reducere a emisiilor de azot cu 50% - 70%, până în anul 2030, conform obiectivelor Uniunii Europene cu privire la poluarea cu nitrați, respingând cererea organizațiilor de fermieri care solicitaseră o prelungire până în anul 2035.
Atribuțiile ministrului demisionar sunt preluate, temporar, de fostul ministru al agriculturii, Carola Schouten, care provine din același partid, Uniunea Creștină.

Experții germani cer sprijin pentru măsurile de bunăstare a animalelor

În Germania, grupul de experți care a primit recent un nou mandat din partea ministrului agriculturii, Cem Özdemir, reprezentantul Verzilor în Cabinetul Federal, a declarat că nu își va relua activitatea până când guvernul nu va conveni asupra unui instrument de finanțare a măsurilor de bunăstare a animalelor, transmite euractiv.com. O propunere de introducere a unei taxe care să finanțeze programele de sprijin a fost deja înaintată, dar s-a lovit de opoziția liberalilor din guvern. Panelul de specialiști cu expertiză în domeniul creșterii animalelor a activat și în mandatul cabinetului anterior.

Dispute în instanță cu privire la două substanțe chimice interzise pe piața europeană

Alianța pentru Sănătate și Mediu (HEAL) s-a prezentat joi la Curtea Europeană de Justiție, pentru a susține o decizie a Comisiei Europene aprobată de statele membre la sfârșitul anului 2019, prin care se interzice introducerea pe piața comună a unor pesticide considerate cu risc potențial ridicat asupra sănătății umane. Interdicția, în vigoare din anul 2020 pe piața europeană, a fost contestată de două companii agrochimice, din Spania și Portugalia.
În sprijinul hotărârii Executivului European s-au alăturat și guvernele francez și danez, informează HEAL.

În dispută sunt două substanțe chimice, clorpirifos-metil și clorpirifos, folosite în agricultură pentru combaterea dăunătorilor la fructe și legume, și despre care se prezumă că prezintă un risc ridicat asupra sănătății populației.

„Până în prezent, dovezile științifice disponibile referitoare la clorpirifos-metil susțin îngrijorările cu privire la impactul asupra dezvoltării creierului copiilor. Legislația Uniunii Europene privind pesticidele impune solicitanților să demonstreze siguranța substanțelor lor, obligație care în acest caz nu a fost respectată. Până la o astfel de demonstrație, autoritățile UE nu pot și nu ar trebui să fie învinuite pentru că au adoptat abordări prudente în ceea ce privește reînnoirea substanțelor pesticide care sunt utilizate pe scară largă și au potențialul de a provoca implicații grave asupra sănătății populației”, a declarat șefa programului Heal Health and Chemicals.

Schemele de certificare a fermelor, primul pas pentru implementarea noii PAC

Un studiu realizat recent la cererea Comisiei AGRI din Parlamentul European arată că schemele de certificare a fermelor pot fi instrumente eficiente pentru atingerea obiectivelor de mediu ale Uniunii Europene și recomandă statelor membre să le utilizeze în planurile strategice naționale, pentru a pune în practică noua politică agricolă comună. Unele țări, precum Franța, Irlanda, Polonia, deja au făcut acest lucru.

Cercetarea a identificat 198 de scheme de certificare a calității produselor sau a bunelor practici agricole la nivel european și în principalele țări terțe, iar o parte dintre acestea acoperă unele condiționalități ale politicii agricole comune, concluzionează autorii studiului. 170 de scheme au fost constatate în Uniunea Europeană, în special în Germania, Franța, Spania și Polonia, mari producători agricoli în blocul comun. 28 sunt scheme din țări terțe, în principal din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Sectorul cel mai reprezentat este zootehnia, cu aproape 30% din scheme, urmat de fructe și legume (20%), culturi, vin și fructe de mare.