Statele membre, inclusiv România, sunt în primul an de aplicare a Planurilor Naționale Strategice. Este un moment în care administrațiile și fermierii fac ajustările necesare. În România, nu lipsesc problemele de acomodare la noile reguli ale politicii agricole comune.
Invitaţi la Rural: Adrian Drăgan, CEO Timac Agro, Alina Creţu, director executiv Forumul APPR, Florin Constantin, consultant.
Jurnal rural european
- Consumul de fertilizanți, în scădere ușoară;
- Producția de cereale din Spania, în pericol;
- Eco-schemele, peste așteptări în Slovacia;
- Franța: prețul cerealelor scade, al legumelor și fructelor rămâne ridicat;
- Pilonul social al PAC scapă din vedere unele sectoare în care au loc abuzuri.
Consumul de fertilizanți, în scădere ușoară
Consumul de îngrășăminte pe bază de fosfor și azot s-a redus în Uniunea Europeană cu 2% în 2021, continuând tendința de scădere care a început în anul 2017, a anunțat Eurostat la sfârșitul săptămânii trecute. Deși nu există încă date agregate pentru 2022, este de așteptat că scăderea a continuat, pe fondul blocajelor de aprovizionare și al creșterii prețurilor fertilizanților după invazia rusă în Ucraina.
La nivelul Uniunii Europene, principalii producători agricoli - Franța, Germania, Polonia și Spania – au acoperit aproape jumătate din consumul de îngrășăminte pe bază de azot și împreună cu România și Italia au utilizat trei sferturi din fertilizanții pe bază de fosfor.
Agricultura europeană a consumat 10,9 milioane de tone de îngrășăminte minerale (azot și fosfor) în 2021, un nivel similar cu media din deceniul precedent.
Producția de cereale din Spania, în pericol
Perspectivele producției spaniole de cereale nu sunt bune. Experții au definit anul agricol curent ca fiind cel mai scăzut din ultimele patru decenii, din cauza secetei severe, și estimează că Spania va avea nevoie de importuri record de cereale pentru satisfacerea cererii interne, transmite EFE Agro. Se anticipează că aproximativ 25 de milioane de tone vor trebui achiziționate pentru a asigura materiile prime în industria alimentară și furajele pentru sectorul zootehnic. Spania deține cele mai mari efective de suine și de ovine din Uniunea Europeană și este unul dintre cei mai mari producători de carne de pasăre.
Eco-schemele, peste așteptări în Slovacia
În Slovacia, mai mult de jumătate dintre fermele înscrise în sistemul de subvenții al Uniunii Europene participă la eco-scheme, peste așteptările administrației și ale ecologiștilor. 8.800 de ferme sunt implicate și au fost create zone neproductive pe o suprafață de aproape 7.000 de kilometri, de la începutul noii reforme a politicii agricole comune. Ministerul de resort se așteaptă ca eco-schemele să acopere cel puțin 70% din suprafața pentru care fermierii pot solicita subvenții directe la hectar, transmite Euractiv Slovacia.
Înainte de lansarea schemelor ecologice, au existat îndoieli cu privire la faptul că fermierii ar manifesta interes pentru accesarea noii subvenții, din cauza costurilor suplimentare și a reducerii veniturilor, ca urmare a pierderii unei părți din producție. Cifrele preliminare au depășit toate așteptările, remarcă sursa citată.
Franța: prețul cerealelor scade, al legumelor și fructelor rămâne ridicat
În Franța, prețurile produselor agricole au scăzut cu 9,4% în luna mai, față de aceeași perioadă din anul precedent, sub efectul ieftinirii cerealelor și semințelor oleaginoase, scrie La Tribune. O reducere atât de mare a prețurilor la poarta fermei, în decursul a 12 luni, nu a mai avut loc în Hexagon din anul 2009.
Grâul s-a ieftinit cu 9,8% într-o singură lună, între aprilie și mai 2023, pe fondul estimărilor unor recolte superioare celor de anul trecut, pentru Rusia și Uniunea Europeană, și al extinderii acordului de autorizare a exporturilor din Ucraina. Prețurile pentru porumb au scăzut și ele, cu 12,5%, ca o consecință a prognozelor pozitive pentru producțiile din Statele Unite și Brazilia. Legumele s-au scumpit într-un ritm mai moderat decât în lunile precedente, însă prețurile fructelor proaspete au accelerat puternic pe parcursul ultimului an (+19%). Totuși, nivelul acestora este mai scăzut decât în urmă cu doi ani. Prețurile pentru animale, lapte și ouă rămân peste cele din luna mai 2021, potrivit sursei citate.
Oficialii francezi exercită presiuni pe lanțul de aprovizionare, pentru a forța reducerea prețurilor cu amănuntul, în condițiile în care cele cu ridicata scad.
Pilonul social al PAC scapă din vedere unele sectoare în care au loc abuzuri
Introducerea pilonului social în politica agricolă comună (PAC) a Uniunii Europene a fost un pas în direcția corectă, însă noul instrument exclude sectoarele în care nerespectarea drepturilor lucrătorilor agricoli sunt cele mai răspândite, admite un oficial al Comisiei Europene citat de euractiv.com
Condiționalitatea socială se aplică doar plăților directe, care reprezintă o mare parte din fondurile PAC, dar nu produce efecte pentru multe ferme din sectorul de fructe sau legume unde există, de fapt, majoritatea abuzurilor, a mai spus reprezentantul Comisiei.
Mecanismele de aplicare și control al condiționalității sociale se bazează pe flexibilitate națională, iar acest lucru este o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, flexibilitatea le permite statelor să-și adapteze regulile cu privire la implementarea condiționalității sociale în funcție de condițiile specifice. Pe de altă parte, stabilirea sancțiunilor de către statele membre ar putea duce la condiții de concurență inegale pentru producătorii agricoli din spațiul blocului comun. Subiectul a atras critici din partea sindicatelor fermierilor.
Comisia nu exclude că în viitor noile standarde sociale ar putea fi extinse și asupra sectoarelor sensibile, iar pe baza experiențelor acumulate s-ar putea avansa spre o mai mare armonizare a mecanismului de control și de aplicare a sancțiunilor și spre o aplicare echitabilă în întreaga Uniune Europeană.
Introducerea condiționalității sociale este obligatorie pentru statele membre din anul 2025 și voluntară de la 1 ianuarie 2023. Până acum, doar Franța, Italia și Austria au optat pentru conectarea standardelor sociale la subvențiile agricole.