PNDR 2014 – 2020, lansat aproape integral; 10 miliarde de euro pentru fermieri

Ediția de astăzi a emisiunii ”Rural” este transmisă cu numai o zi înainte de deschiderea a trei noi măsuri de finanțare europeană prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020.

Una dintre acestea permite fermierilor să ceară bani de la Uniunea Europeană pentru sistemele de irigații, mai exact pentru reconstrucția acestora sau dezvoltarea rețelelor existente, acolo unde nu au dispărut deja. Procedura vine după ce săptămâna trecută au fost deschise alte patru măsuri de finanțare. Una dintre acestea este o măsură pentru investiții în exploatații pomicole, iar fondul disponbil este de 75 milioane de euro. Cu acești bani ar urma să fie reabilitatea 35.000 ha de livezi dintr-un total de 170.000 ha, aflate în declin. Dacă fondul va fi epuizat, suma se poate suplimenta până la 350 milioane de euro.

O altă măsură de finanțare privește investițiile pentru dotarea și modernizarea infrastructurii agricole și silvice. E vorba de 435 milioane de euro, o parte din fonduri europene și o parte de la bugetul de stat, iar cu această ocazie a fost deschisă măsura pentru irigații. De asemenea pot fi depuse cereri pentru investiții în procesarea și marketingul produselor agricole. Alocarea europeană este de 143 milioane de euro, sumă din care 28 milioane de euro sunt doar pentru zona montană. În plus, a devenit activă și măsura ”sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, cu 72 de milioane de euro, măsura”sprijin pentru înființarea de activități neagricole” și măsura ”investiții în crearea și dezvoltarea de activități nonagricole”.

În total, fermierii români au la dispoziție, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, aproape 10 miliarde de euro. Ceva peste 8,1 miliarde sunt de la Uniunea Europeană, iar restul înseamnă cofinanțare de la statul român. Pentru ușurarea procedurilor și termenelor, AFIR a decis să simplifice procedurile de depunere, evaluare şi contractare a proiectelor, astfel încât de la evaluare până la contractare procedura va dura maxim trei luni. Procedura s-a simplificat şi la contractare, în sensul că nu se mai cere scrisoarea care să ateste cofinanţarea, ci beneficiarul este obligat ca în 90 de zile să prezinte partea sa de cofinanţare.

Despre toate aceste cifre, proceduri și condiții discutăm cu directorul adjunct al AFIR, Nicolae Popa.

RURAL - EMISIUNE 13.07.2015 by RFI Romania