Politică și agricultură – ce înțeleg fermierii din discursuri și promisiuni?

Cu numai câteva săptămâni înainte ca fermierii să înceapă să cheltuie banii europeni disponibili prin noul Program de Dezvoltare Rurală, lucrurile nu sunt deloc clare. Se știe doar suma disponibilă - 8,1 miliarde euro, la care se adaugă cofinanţarea României, plus care sunt criteriile de împărțire a banilor. Ceea ce așteaptă însă toată lumea este însă data exactă de la care banii le ajung în conturi.

Autoritățile de la București dau asigurări că e o chestiune care va fi rezolvată în foarte scurt timp, dar e nevoie de semnătura oficială a celor din Comisia Europeană. Între timp, împărțind deocamdată fondurile doar pe hârtie, fermierii români rămân cu problemele de acum eterne – fărâmițarea proprietății, lipsa de randament și competitivitate, costurile de producție mari și prețurile mici de vânzare a produselor. Până se va ști exact cine și ce bani poate primi prin noul PNDR, politicienii români fac noi planuri pentru agricultură. Cei de la putere din birourile Ministerului Agriculturii și în comisiile parlamentare de specialitate, cei din opoziție la întâlniri cu fermierii. De exemplu, Partidul Național Liberal au început o serie de consultări cu cei care trăiesc din agricultură, prima având loc la București. Așa că în capitală au venit, pe viscol, câteva sute de fermieri, care, față în față cu oamenii politici, încercau să înțeleagă ce li se mai pregătește.

Veniți cu idei, le-a spus fermierilor prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu, și le facem parte a programului nostru pe agricultură. Vă știm problemele și vom încerca să le rezolvăm, a mai spus Cătălin Predoiu. Deocamdată sunt promisiuni, a venit replica lui Laurențiu Baciu, președinte al LAPAR – Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli. De vină pentru probleme sunt tot politicienii, spune Laurențiu Baciu. Nu vorbim de vină, spune prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu. Nu ne-am întâlnit să ne acuzăm, ci să propunem soluții pentru agricultură. Și avem câteva, a adăugat Cătălin Predoiu, care s-a ferit însă să le anunțe pe toate, pentru că PNL nu e la guvernare.

Trecând peste apartenența sau afinitatea politică a celor care au fost parte la discuțiile cu fermierii, o problemă rămâne, atrage atenția Dorin Cojocaru, președintele APRIL, asociația patronală din industria laptelui. Cei care au puterea nu sunt mereu dispuși să discute cu fermierii pentru că aceștia nu vorbesc pe o singură voce, spune Dorin Cojocaru.

Discuția dintre politicienii liberali și fermieri  a fost doar prima, pentru stabilirea pozițiilor. Urmează alte trei discuții, câte una în fiecare regiune istorică, în final, concluziile urmând a fi parte a unui program de guvernare promis de liberali.

 

RURAL - EMISIUNE 09.02.2015 by RFI Romania