Negocieri pentru modificarea PAC; ce propune România?

Au apărut primele propuneri pentru modificarea, din 2020, a Politicii Agricole Comune. La Consiliul pentru Agricultură de la Bruxelles, Malta a cerut simplificare și mai multă putere pentru fermieri.
Miniștrii pentru agricultură au luat în discuție, între altele, necesitatea unei reechilibrări între sprijinul direct și dezvoltarea rurală. De asemenea, simplificarea ar trebui să fie o prioritate globală pentru viitoarele politici pentru a se valorifica pe deplin potențialul economic al zonelor agricole și rurale din Uniunea Europeană, după cum transmite corespondentul RFI Mihaela Gherghișan.

De asemenea, între propunerile pentru modificarea Politicii Agricole Comune avansate de Malta (țară care deține președinția prin rotație a Uniunii) se numără consolidarea rezilienței, abordarea provocărilor legate de mediu, realizarea de investiții în viabilitatea și vitalitatea rurală, asigurarea reînnoirii generațiilor, menținerea unei orientări către piață și consolidarea poziției fermierilor în cadrul lanțului alimentar.

Tot în emisiunea de astăzi discutăm despre o inițiativă care ar urma să le facă viața mai ușoară fermierilor locali. Specialiștii Facultății de Agricultură de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca au lansat platforma AGRIM, rețea care promovează legătura dintre producătorii agricoli, furnizării de inputuri și specialiștii, cadre didactice USAMV Cluj-Napoca, dar nu numai.

Este vorba de informații de actualitate și consultanță gratuită oferită fermierilor care se înscriu, tot gratuit, pe site-ul www.agrim.ro.

Jurnal Rural - 06 martie

Rentierii agricoli trebuie să își vizeze carnetele până la 31 august, anunță Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Aceștia trebuie să se prezinte, în zilele lucrătoare, personal ori prin reprezentant, la oricare centru judeţean al APIA pentru obţinerea vizei.
Odată cu prezentarea la centrul APIA, nu uitați că trebuie să aveți contractul de arendare, un extras de cont pe numele rentierului agricol, deschis la oricare bancă de pe teritoriul României, în lei, dar și actele de identitate. În cazul în care se constată că datele declarate de solicitanţi nu corespund realităţii, dreptul de a primi rentă viageră agricolă se suspendă până la data completării dosarului.

Plata rentei viagere agricole se efectuează într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată, prin mandat poştal sau virament bancar.

Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În acest caz, moștenitorii pot încasa renta pentru 2015 doar dacă prezintă actul de succesiune.

Garanții de stat pentru cumpărarea de pământ
Fermierii ar putea beneficia de garanții de stat de până la 80% pentru cumpărarea de terenuri, dar și de dobânzi și comisioane de garantare reduse. Anunțul vine dinspre Ministerul Agriculturii, după ce ministrul Petre Daea s-a întâlnit cu reprezentanți ai băncilor comerciale pentru găsirea celor mai bune soluții care să contribuie la finanțarea și dezvoltarea agriculturii în perioada următoare.

Ministrul Daea a venit cu un proiect legislativ, aflat în dezbatere publică, care ar trebui să îi ajute pe fermieri în relația cu băncile  cu scopul achiziției de terenuri agricole, precum și dezvoltării afacerilor în domeniul producției vegetale, zootehnice și acvaculturii, creșterea producției destinate pieței interne și externe și a calității.

Astfel, pentru cumpărarea de terenuri se acordă garanții de stat de până la 80% din valoarea creditului, iar diferența se asigură cu terenul cumpărat, în timp ce garantarea creditelor acordate beneficiarilor de către instituțiile finanțatoare pentru investiții specifice în agricultură se poate face până la o valoare de până la 3 milioane de euro.

De asemenea, pentru achiziția de teren se vor acorda credite în funcție de condițiile băncilor, pe o durată de 10 sau 15 ani, iar dobânda la creditele pentru fermieri va fi de 2% peste ROBOR, în timp ce comisionul FGCR va fi redus de la 3,8% la 2%.

Nu în ultimul rând, creditul din capitalul de lucru devine credit cu accesibilitate garantată de 80% de către stat și de un procent de 20% alte garanții, în condițiile băncii.

Încep plățile pentru crescătorii de animale
Pe 10 martie APIA începe plățile pentru crescătorii de animale, iar primele plăți se fac pentru Ajutorul Național Tranzitoriu, bani ce sunt asigurați din bugetul de stat. Ministrul Daea a anunțat și câteva valori ale acestui ajutor de stat, între care cel pentru cota de lapte este de 19,2 euro pe tona de lapte livrat, pentru bovine - 92,45 euro de animal, iar pentru ovine și caprinese dau câte 5,59 euro pe cap de animal pe an.

Ministrul agriculturii speră că plățile vor fi terminate până la sfârșitul acestei luni. Plățile schemelor de ajutoare naționale tranzitorii și sprijin cuplat în sectorul zootehnic se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2016.

Fermierii care primesc cei mai mulți bani sunt cei cu vaci de lapte pentru că acestora li se cuvin subvenții atât pentru cota de lapte livrat cât și pentru animal în sine.

Schimbare la banii pentru motorină
Subvenția la motorină ar urma să fie acordată în baza unei cereri pe care fermierii o vor depune lunar la APIA. Este o schimbare importantă față de sistemul ce funcționează în prezent și în care producătorilor agricoli li se cere să depună solicitarea la APIA doar o dată la trei luni, adică pentru fiecare trimestru al anului. Modificarea care îi va pune pe drum pe fermieri este încă în dezbatere publică și, se pare, a fost propusă fără ca agricultorii, beneficiarii acestui ajutor de stat, să fie consultați în această chestiune, după cum susțin asociațiile în domeniu.

Într-un document aflat pe site-ul ministerului agriculturii scrie că ”beneficiarii depun cererile de plată lunar, în termen de 15 zile ale lunii următoare lunii pentru care se solicită rambursarea, însoțite de o situație centralizatoare a cantităților de motorină utilizate în luna respectivă”. De asemenea va fi nevoie de copii ale documentelor fiscale de vânzare a motorinei emise de vânzători pe numele beneficiarilor.

Documentul propus să intre în vigoare de la 1 aprilie prevede și procedura prin care cererile vor fi centralizate și va fi efectuată plata către fermieri. Banii vor ajunge la beneficiari tot prin virament de la nivelul centrelor județene, iar introducerea cererilor lunare ar lasă loc unui flux mai rapid al sumelor.