Își va reveni pomicultura românească?

Pomicultura încotro? O temă de interes, în care România a pierdut în ultimele decenii suprafață importante. Dacă vom reuși să mergem mai departe, depinde de noi și de ideile noastre.

- Patricia Pop ne vorbește despre un sector agricol aflat în criză, care avea 300.000 de hectare în 1989, iar acum este undeva la 60.000 de hectare de livezi, cele mai multe în curțile oamenilor. S-au depus 291 de solicitări de finanțare. Mihai Coman, director general la Institutul Cercetare pentru Pomicultură din Pitești.

- Alunii au succes în țara noastra? O întrebare la care ne răspunde Ioan Horga, manager horticol la Quality Green Plant. În cât timp se recuperează 5.000 de euro la hectar și cât costă o plantație de alun și ce zone sunt cele mai bune de cultivat?

- În urmă cu 10 ani puțini oameni știau de paulovnia, un copac originar din China. Este un arbore foios popular pentru reîmpăduriri,plantarea pe marginea drumului și ca arbore ornamental. Unele cărți scriu că va crește bine pe o mare varietate de tipuri de sol, mai ales cele sărace, și necesită multă lumină și nu îi plac apele freatice ridicate. Cheresteaua de paulovnia este un lemn pal albicios cu fibră dreaptă, dar poate fi și gri argintiu, brun deschis sau roșiatic. Ionuț Chiribău, reprezentantul Asociației Cultivatorilor de Paulovnia

- Mihaela Gherghișan ne vorbește despre riscurile meseriei de fermier. Accesul la pâmânt și creditele bancare reprezintă cele mai mari probleme.

Jurnal Rural

Temperaturile se mențin ridicate prima parte a săptămânii, cu până la 8 grade mai mult decât normalul perioadei informează ANM. 
Ploi vor fi mai ales după-amiaza și seara, local în vest, nord și centru, în rest, vreme bună. Vânt vom avea la munte, în special pe creste mai intens, dar pe suprafețe mici și în restul teritoriului.

În a doua jumătate a săptămânii însă, temperaturile vor fi apropiate sau chiar sub cele normale pentru această dată.
Scăderile de temperatură se vor înregistra pentru început în vest, nord, centru, după care și în restul țării. 

ANM precizează că că săptămâna va debuta cu o vreme caldă. Marți, vremea se va menține frumoasă, cu temperaturi între 18-19 grade în estul Transilvaniei și  Maramureș, și 30 de grade în Lunca Dunării. De asemenea, ploile vor ocoli întreaga țară pe tot parcursul zilei de marți.
Miercuri, temperaturile se vor afla din nou într-o uşoară creștere comparativ cu ziua de marți. 

Asociere în județul Cluj: „Frăția Bacilor Ardeleni”

Cinci fermieri din județul Cluj au făcut „Frăția Bacilor Ardeleni”, o asociație care va colecta laptele de la membrii săi și îl va transforma în brânzeturi artizanale ce vor fi vândute într-o rețea de magazine din județ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ștefan Moldovan, fermier din comuna Mociu și inițiator al proiectului Frăția Bacilor Ardeleni, a declarat, corespondentului MEDIAFAX că ideea înființării asociației a venit din dorința comunității locale de a consuma brânzeturi artizanale.

Suntem un grup de crescători de animale, de producători de lapte, care ne-am unit forțele și ne dorim să creăm brânzeturi calitative în Transilvania. Asociația are la bază conceptul de lanț scurt iar parteneriatul dintre noi presupune colectarea laptelui de la membrii săi și transformarea acestuia în brânzeturi artizanale ce vor fi vândute într-o rețea de magazine din județ”, a spus Moldovan.
Laptele este colectat de la fermierii locali, parteneri în cadrul „Frăției Bacilor Ardeleni”, iar apoi este procesat în fabrica de la Mociu a familiei Moldovan. 

Aici este produsă o gamă largă de brânzeturi din lapte proaspăt de vacă și de oaie precum telemea de vacă, de oaie și mixtă, brânză de burduf, cașcaval, cremă de brânză și rulade de brânză și șuncă după rețete tradiționale care vor purta eticheta „Atelierul de Lapte”.
Capacitatea de procesare a fabricii din Mociu este de 1.500 de litri de lapte zilnic, dar se estimează că va ajunge în perioada următoare la 2.500 de litri de lapte pe zi. 

Brăila, cel mai irigat județ agricol

 Brăila este județul cu cea mai mare suprafață irigată. Iată ce spune  Directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Florin Barbu,care a făcut a făcut public clasamentul județelor unde anul acesta s-au irigat cele mai multe terenuri agricole.

"În județul Brăila s-au irigat anul acesta peste 250.766 hectare – a fost irigată în judeţul Brăila. Pe locul al doilea, la mare distanță, se află ialomița , cu peste 80.000 de hectare. În top 5 din punctual de vedere al irigațiilor, se mai află Dolj , cu peste 70.00 de hectare, Galaţi cu peste 50.000 și Tulcea cu peste 30.000. Anul trecut, suprafaţa irigată a fost de 622.000 de hectare”, a declarat Florin Barbu într-un interviu acordat Agerpres și preluat de Agrointel. 

Producţia de struguri a scăzut, însă nu se așteaptă creșterea preţurilor

Producţia de struguri a scăzut cu 30% în 2019, din cauza condiţiilor climatice nefavorabile, după ce anul trecut au înregistrat o producţie record de struguri, de 1,3 milioane de tone. Cu toate acestea, fermierii nu se aşteaptă să crească preţul vinului, scrie Ziarul Financiar, citat de MEDIAFAX.
În 2018, România se afla pe locul 10 în lume privind suprafeţele de viţă-de-vie cultivate - 191.000 de hectare, fiind urmată de Iran, India şi Republica Moldova, potrivit unui raport al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului. În acelaşi an, România a recoltat 1,3 milioane de tone de struguri şi a produs 5,1 milioane de hectolitri de vin, conform aceleiaşi surse.

Antreprenorii vinifică o parte din materia primă, iar cealaltă parte este vândută în stare proaspătă. Pentru anul în curs, ei nu estimează creşteri de preţuri nici pentru struguri, nici pentru vinuri, deoarece, datorită supraproducţiei realizate în 2018, există încă mari stocuri mari de vin, care ar putea satisface cu uşurinţă cererea.