Vestea bună a emisiunii de astăzi e aceea că ministrul agriculturii spune că, prin rectificarea bugetului național, pentru agricultură s-a alocat întreaga sumă necesară. Astfel, din 16 octombrie începe plata în avans a subvențiilor pentru fermieri.
Aceste vești vin pe fondul discuțiilor referitoare la schimbarea în curând a Politicii Agricole Comune. Recent, Partidul Popular European a pus la punct o rezoluție în care cere, nici mai mult, nici mai puțin, decât amânarea acestei reforme. ”Decât să avem o reformă grăbită, actuala Politică Agricolă Comună ar trebui să continue până în 2024”, este o concluzie a Partidului Popular European.
Documentul precizează că noi provocări în domeniul apărării și securității vor apărea în viitorul an asupra Uniunii Europene și vor avea nevoie de resurse financiare suplimentare din bugetul comunitar, însă acestea nu ar trebui să fie luate din fondurile PAC.
Un alt subiect sensibil pentru fermieri este cel al volatilității prețurilor. Acum, notează documentul, agricultorii sunt ”striviți” între marile lanțuri de magazine și marile corporaţii care vând inputuri, precum semințe și îngrășăminte. În noua Politică Agricolă Comună e nevoie ca fermierii să aibă o poziție de negociere consolidată.
Discutăm despre aceste propuneri cu europarlamentarul PPE Daniel Buda, membru în comisia pentru agricultură a Parlamentului European.