Vorbim despre propunerea legislativă privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.
Pe plan mondial avem o creştere a preţurilor la materiile prime. Prognozele FAO arată o creştere a preţurilor materiilor prime agricole de 2,1% faţă de luna ianuarie.
Invitaţi: Ovidiu Gheorghe, preşedinte Asociaţia Societăţilor de Distribuţie de Bunuri din România, Cezar Gheorghe, consultant Clubul Fermierilor din România, Mihaela Gherghişan.
Jurnal Rural
Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu a promovat produsul prin mai multe activități naționale și internaționale. După includerea Salamului de Sibiu în lista produselor cu Indicație Geografică Protejată, în anul 2016, Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu a promovat, timp de trei ani produsul românesc în cadrul unui program european.
Trei ani de proiecte, cinci participări la târguri internaționale, o participare la un târg național, întâlniri cu bloggeri în România, Italia și Spania. La acestea se adaugă stabilirea, în premieră, a Zilei Naționale a Salamului de Sibiu pentru data de 1 noiembrie, și derularea primei campanii de promovare și informare asupra unei scheme de calitate europene în România. Campania a ajuns la 10.000 de urmăritori pe pagina de Facebook, a inclus sute de degustări, webinarii cu bloggeri, concursuri online, spoturi TV și campanii de promovare digitală.
Înghețul din Franța amenință producția de vin
Înghețul care a acoperit o mare parte din teritoriul Franței se anunță a fi una dintre calamitățile care au lovit agricultura franceză în ultimele decenii. Numeroase culturi de la viță de vie, pomi fructiferi și cereale au fost afectate, informează AFP.
Producătorii de vin sunt îngrijorați. Acest episod de îngheț este "unul dintre cele mai severe din ultimele decenii" iar acest lucru va scădea producția de vin din acest an, estimează o asociație care reunește cele 23 de organizații profesionale vinicole din Franța. "Facem toate evaluările și vom ști cu certitudine dacă acest episod a fost unul dramatic. Situația este inedită, excepțională și vizează atât viticultura cât și arboricultura cât și culturile importante", a declarat ministrul agriculturii. Valoarea pierderilor nu a fost încă stabilită, însă primele constatări evocă un fenomen de amploare. Ministrul agriculturii a anunțat că se vor introduce despăgubiri în caz de calamități naturale, pentru a veni în sprijinul cultivatorilor de pomi fructiferi și viță de vie.
Prohibiție generală pentru pescuit
Prohibiția generală a pescuitului în România a început, vineri, 9 aprilie, în habitatele naturale, activitatea de pescuit urmând să fie interzisă și în apele care constituie frontieră din data de 24 aprilie, se arată în Ordinul emis de Ministerul Mediului și cel al Agriculturii. Actul normativ prevede și excepțiile privind prohibiția, iar printre ele se află pescuitul pe râul Prut, frontieră cu Republica Moldova, zonă în care pescuitul va fi interzis din data de 24 aprilie, informează Agerpres. Indiferent de zonă, prohibiția se va încheia pe 8 iunie, atunci când toți pescarii își vor putea relua activitatea.
Prohibiția generală a pescuitului se desfășoară în funcție de specie, dar și de perioada de reproducere și are drept scop protejarea resurselor naturale. La șalău și biban, pescuitul a fost interzis de luna trecută, iar la scrumbie, prohibiția a început săptămâna trecută și se va desfășura pe câteva sectoare ale Dunării.
Ajutor de minimis pentru crescătorii de Bazna și Mangalița
Ajutorul de minimis pentru susţinerea crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna sau Mangaliţa, pentru perioada 2020 - 2022, a fost aprobat de Guvern. Astfel, se aprobă valoarea schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2021, respectiv 700.000 de lei. Resursele financiare se asigură de la bugetul de stat. Potrivit datelor din evidenţa Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie, în Registrul Genealogic sunt înscrise 1.030 capete de scroafe din rasele Bazna şi Mangaliţa, deţinute de 55 de beneficiari.
Sacrificările de animale
Potrivit Institutului Național de Statistică, în luna februarie, numărul sacrificărilor și greutatea în carcasă la bovine, ovine și caprine au crescut , iar la porcine și la păsări au scăzut, față de aceeași perioadă a anului trecut. În comparație cu luna ianuarie 2021, numărul sacrificărilor și greutatea în carcasă au scăzut la toate speciile de animale și păsări.
APIA primește cererile de plată unice pe anul 2021
Fermierii au depus peste 395.000 de cereri de plată, pentru o suprafaţă de 2,23 milioane de hectare, în cadrul campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, care se va încheia la data de 17 mai, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Instituția a demarat, începând cu 1 martie, campania de primire a cererilor de plată pentru anul acesta, care vor putea fi completate online. România beneficiază de fonduri europene ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, alocări pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal şi zootehnic, măsurile compensatorii de dezvoltare rurală, precum şi ajutoarele naţionale tranzitorii care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.
Etichetarea produselor alimentare care conțin organisme modificate genetic - studiu
Majoritatea consumatorilor europeni doresc să existe o etichetare obligatorie a produselor alimentare care conțin culturi modificate genetic, potrivit unui studiu realizat recent de compania Ipsos. Jucătorii din industrie insistă că acest lucru este imposibil de implementat. Studiul a inclus atât organisme modificate genetic (OMG) „convenționale”, care implică transferul genetic între diferite specii, cât și culturile modificate genetic, create folosind noi tehnici de inginerie genetică. 86% dintre oameni doresc ca alimentele care conțin OMG-uri să fie etichetate corespunzător, în timp ce 68% dintre respondenții care au auzit de noi tehnici genomice ar dori, de asemenea, ca acestea să fie etichetate clar.