AcasăPrețul cerealelor are fluctuații mari

Prețul cerealelor are fluctuații mari

La începutul anului, prețul grâului a crescut, în ultimele zile, a înregistrat scăderi. Fermierii români au avut însă șansa de a-și vinde producția într-un moment bun, dacă au avut la dispoziție spații de depozitare a producției.

Invitaţi: Mihai Rezeanu, fermier, Cezar Gheorghe, senior consultant trading cereale, Mihaela Gherghişan, corespondent RFI la Bruxelles.

Jurnal Rural

Consumul de pește și produse din pește, în România, a fost acoperit în proporție de peste 80% din import, în perioada 2016 – 2019, arată un audit al Curții de Conturi a României. 

Producția națională de pește obținută din pescuit și acvacultură a fost mult sub potențial și semnificativ redusă în raport cu cererea internă, iar Raportul de audit al Curții prezintă principalele cauze, astfel:

– nivelul redus de concesionare a amenajărilor piscicole aflate în domeniul public și privat al statului și a celor aflate în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării;

– productivitatea la hectar redusă obținută în fermele de acvacultură și în mediul natural;

– lipsa producției din acvacultura marină;

– slaba performanță a operatorilor economici care dețin ambarcațiuni și dotări insuficiente și învechite;

– specii neatractive din punct de vedere economic pentru pescari;

– pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat.

Statul pregătește construcția a cinci depozite de cereale

Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale a lansat, săptămâna trecută, o consultare publică pentru pregătirea procedurii de atribuire a contractului de elaborare a studiilor de fezabilitate, în vederea realizării a cinci depozite regionale de cereale, în județele Bacău, Caraș Severin, Ialomița, Sălaj și Sibiu. Capacitatea totală de stocare va fi de 155.000 de tone, iar investiția ar urma să fie realizată pe terenuri proprietate de stat puse la dispoziție de către agenţia de stat și finanțată din fonduri europene, în cadrul Planului Național de Relansare și Reziliență al României, potrivit profit.ro.

Aspectele supuse consultării vizează prețul serviciilor pentru elaborarea studiilor de fezabilitate pentru fiecare obiectiv de investiții, precum și propuneri de natură tehnică. Data limită de consultare este 17 februarie a.c.

Fermierii solicită urgentarea finalizării bugetului de stat

Un milion de hectare de teren agricol se află în risc major de a nu fi cultivate în acest an, dacă Guvernul nu va aproba măsuri de sprijin rapide pentru despăgubirea fermierilor afectați de seceta din anul 2020, anunță Alianța pentru Agricultură şi Cooperare. Reprezentanții Alianței atrag atenţia asupra necesităţii adoptării bugetului consolidat, respectiv bugetului solicitat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care include şi despăgubirile pentru culturile de primăvară afectate de seceta pedologică de anul trecut, transmite Agerpres.

Săptămâna trecută, Alianța a transmis un apel, în acest sens, către premierul Florin Cîţu şi către ministrul Finanţelor Publice, Alexandru Nazare.

Alianța pentru Agricultură şi Cooperare reprezintă interesele producătorilor din sectorul agroalimentar reuniți în patru organizații de profil din România: PRO AGRO, LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal și Asociația Producătorilor de Porumb din România APPR.

Finanțări pentru irigații

30 de proiecte vor primi finanţare din fonduri europene pentru investiţii în infrastructura de irigaţii din România, în valoare totală de 30 de milioane de euro, beneficiarii eligibili fiind Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii, a anunţat Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

De la lansarea PNDR 2020 și până în prezent, pentru modernizarea și adaptarea infrastructurii de irigații au fost depuse 632 de cereri de finanțare, prin care s-au solicitat peste 624 de milioane de euro, iar AFIR a plătit, până acum, peste 222 de milioane de euro către beneficiarii proiectelor de reabilitare a sistemului de irigații.

Noua PAC impune noi condiții pentru fermieri

Miniștrii agriculturii din Uniunea Europeană, reuniți la începutul săptămânii trecute la Consiliul AGRIFISH, au transmis o replică față de includerea „condiționalității sociale” în reforma Politicii Agricole Comune (PAC), de către Parlamentul European, potrivit euractiv.com. În opinia lor, introducerea acestei noi obligații în programul european de subvenții ar crea dificultăți fermierilor, prin impunerea unor sarcini suplimentare, ar spori birocrația și ar complica procedurile de atragere a fondurilor europene, ca urmare a dependenţei subvențiilor PAC de respectarea standardelor de muncă și de ocuparea forței de muncă.

Ministrul român al agriculturii, Adrian Oros, a avertizat că nu dorește ca viitoarea PAC, mult mai ambițioasă decât propunerea inițială, să creeze mari dificultăți fermierilor și să-i determine să renunțe la producția de bunuri publice. Oros consideră că aplicarea condiționalității sociale „nu ar trebui să ducă la poveri administrative suplimentare și la sancțiuni automate pentru fermieri”, transmite sursa citată. „Condiționalitatea socială” este o altă problemă care rămâne de rezolvat între Parlamentul European și Consiliu.

Mai multe aplicații franceze au lansat un „scor ecologic” al produselor alimentare

Aplicația informatică Yuka a dezvoltat, împreună cu alte opt companii digitale franceze, un indicator, Ecoscore, de evaluare a impactului pe care îl au produsele alimentare asupra mediului. Indicatorul arată performanța alimentelor în raport de mediu.

Acest proiect de notare este rezultatul a doi ani de muncă realizată de un colectiv care reunește mai multe aplicații pentru consumatori, care aprovizionează aproximativ 27.000 de gospodării din Franța, Belgia și Luxemburg. Concret, acest „scor ecologic” independent va lua în considerare analiza ciclului de viață al produsului, producția, transportul, fabricarea ambalajelor.

 

Reportaje

Emisiuni

Galerii Foto

Articole Similare