Între pesta porcină africană și creșterea prețurilor inputurilor

Agricultura românească se confruntă, în această toamnă, cu o serie de probleme. Zootehnia are în continuare pierderi cauzate de pesta porcină africană, iar sectorul vegetal are în faţă o provocare importantă pentru anul viitor și anume creșterea prețurilor materiilor prime și inputurilor.

Invitați: Mary Pană, președinte ACEBOP, Florin Constantin, consultant resurse umane in domeniul agricol.

Jurnal Rural

Apicultura românească, plusuri și minusuri

România importă anual între 3.000 şi 6.000 tone de miere, adică aproape 30 - 35% din consumul intern, deşi este unul dintre cei mai importanţi producători de miere din Europa, susţine Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România.
Din păcate, România exportă mai multă miere vrac, decât ambalată, deşi este de foarte bună calitate, iar în ţară intră multă miere contrafăcută, a afirmat Ioan Fetea, citat de Agerpres.
Ministerul Agriculturii oferă un sprijin financiar de 5 euro pentru fiecare familie de albine. Apicultorii folosesc fondurile publice pentru a hrăni albinele, tratamente, ceea ce înseamnă aproximativ 10% din totalul cheltuielilor anuale.

Reprezentatul apicultorilor a afirmat că iarna trecută au fost mortalităţi între 30% şi 50%, iar unele stupine au dispărut în totalitate. Cu toate acestea, ajutorul de minimis de 52 de milioane de lei este repartizat la un efectiv de 2,1 milioane de familii de albine, deşi estimările asociaţiei sunt de cel mult 1,9 milioane.
România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa. La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, iar românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr şi doar 3 grame de miere, adică de trei-patru ori mai puțină miere decât în Germania sau Belgia.
 

Protocol de colaborare CCIR și Oficiul Viei și Vinului din Republica Moldova

Camera de Comerţ şi Industrie a României anunţă parafarea unui memorandum de colaborare cu Oficiul Naţional al Viei şi Vinului din Republica Moldova cu scopul organizării de activităţi promoţionale comune. Vor fi vizate pieţe de interes din Orientul Îndepărtat, pe continentul american sau pe alte pieţe extracomunitare.
Memorandumul de colaborare are în vedere și promovarea vinurilor din soiurile indigene comune, a regiunilor viticole cu caracter turistic, schimburi de experienţă şi vizite de studiu.
 

Colaborare EximBank-AFIR

EximBank şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) au semnat un acord de colaborare cu scopul de a sprijini accelerarea procesului de absorbţie a fondurilor europene alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), în perioada 2021 - 2022.
Directorul general AFIR, Mihai Moraru, a afirmat, citat de Agerpres, că acordul de colaborare va sprijini beneficiarii PNDR pentru a obţine credite avantajoase.
AFIR are ca atribuţie implementarea tehnică şi financiară a programului de dezvoltare rurală. Valoarea plăţilor efectuate de către AFIR beneficiarilor programului, până în prezent, se ridică la 7,6 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie efectivă a fondurilor alocate de peste 81%. Pentru perioada de tranziţie, 2021 - 2022, AFIR mai are la dispoziţie fonduri pentru agricultură şi dezvoltare rurală în valoare totală de 3,28 miliarde de euro.
 

Vă prezentăm în continuare câteva știri pe scurt.

În România, Romexpo va organiza, în perioada 27 - 31 octombrie a.c., Târgul internaţional de produse şi echipamente din domeniul agriculturii, viticulturii şi zootehniei - Indagra şi Târgul internaţional pentru industria alimentară.

În Grecia, incendiile care au afectat țara în această vară au decimat sectorul apicol din țară, lăsându-l vulnerabil în fața importurilor ieftine și cu potențial de falsificare a mierii.
În Slovacia, fermierii trag un semnal de alarmă cu privire la creșterea prețurilor alimentelor. După recent anunțata creștere a prețului produselor de panificație, este de așteptat ca și prețul laptelui să crească semnificativ. Potrivit președintelui Camerei Slovace pentru Agricultură și Alimentație, principalul motiv este creșterea constantă a costurilor fermierilor, în timp ce prețurile la alimente au stagnat de mult timp. 
În Italia, directorrul general al uneia din cele mai mari fabrici de paste din Italia, a avertizat într-un interviu acordat unui cotidian economic, că „în primăvara anului viitor nu va fi suficient grâu pentru a face paste”. Managerul, citat de Euractiv.com, a explicat că problemele de aprovizionare sunt cauzate de recolta slabă de grâu dur din Canada, unde au fost produse doar 3,5 milioane de tone față de 6,5 milioane tone, în mod obișnuit. Un astfel de deficit ar putea duce la creșterea prețului pastelor.